Ollaan vaan ja hen­gail­laan

Nuoret tulevat tapaamaan kavereita Rotuaarille, mutta sisätiloista saattaa saada lähtöpassit

Jenna Palojärvi (vas.), Alisa Mäkelä ja Tiia Palojärvi tykkäävät liikuskella Rotuaarilla ja Toripakan bussipysäkin liepeillä. ”Joskus tulen sisälle odottamaan linja-autoa ja jään juttelemaan kavereiden kanssa. Sitten huomaan, että bussi meni jo”, Alisa nauraa.
Jenna Palojärvi (vas.), Alisa Mäkelä ja Tiia Palojärvi tykkäävät liikuskella Rotuaarilla ja Toripakan bussipysäkin liepeillä. ”Joskus tulen sisälle odottamaan linja-autoa ja jään juttelemaan kavereiden kanssa. Sitten huomaan, että bussi meni jo”, Alisa nauraa.
Kuva: Sanna Häyrynen

Keväisenä perjantai-iltana Rotuaarilla Stockmannin tavaratalon ja McDonald’s-ravintolan kulmilla parveilee nuorisoporukoita. Teinit kiertelevät tavaratalossa, istuvat kahviossa, seisoskelevat ulkona ja jatkavat taas sisälle syömään pikaruokaa. Aina hengailu ei suju ongelmitta, vaan nuoret saavat lähtöpassit kauppojen ja ruokapaikkojen henkilökunnalta.

Petrus Räinä, 16, Jami Ruokamo, 14, ja Janne Korhonen, 15, ovat hyörineet ympäriinsä, käyneet McDonald’sissa istumassa ja jutelleet kavereittensa kanssa. Pojat tulevat kaupungille lähes joka päivä koulun jälkeen.
”Kerran minut on häädetty Stockmannilta. Vartija tuli repimään ja sanoi, että lähdepä menemään”, Petrus kuvaa kokemustaan.
McDonald’sissa syövä Tiia Palojärvi, 16, on joskus joutunut poistumaan samaisesta ruokapaikasta.
”Kyllä se vähän tympäännytti, kun olin maksanut ruuasta, eikä ollut edes ruuhka-aika.”

Tiian kaverit Jenna Palojärvi, 16, ja Alisa Mäkelä, 17, ovat havainneet, että porukkaa häädetään sisätiloista pois, jos ei osta mitään. Joskus ulosheittämisen syynä on myös se, että ruokailun jälkeen pöytään jäädään notkumaan pitkäksi aikaa.
Alisa myöntää päätyvänsä keskustaan hengailemaan melkein päivittäin.
”Tänne on niin helppo jäädä. Pari kolme tuntia yleensä menee, joskus pitempäänkin.”

Tyttöjen mielestä aikuisilla on ennakkoluuloja nuoria kohtaan. Kaverukset ovat huomanneet, että nuoria tarkkaillaan herkästi ja kuvitellaan, että heillä olisivat pahat mielessä. Todellisuudessa tytöt tulevat kaupungille vain näkemään kavereitaan. Yleensä liikutaan hyvien tuttujen kesken, mutta toisinaan moikkaillaan sellaisiakin, joita ei kovin hyvin tunneta.
”Kotona katsoisin vain telkkaria tai olisin tietokoneella”, toteaa Jenna.
”Täällä voi jutella kavereille yhtä aikaa kasvokkain ja kännykän kautta Facebookissa”, Tiia heittää.

Rotuaarin McDonald’sin ravintolapäällikkö Akseli Harmaala sanoo, että nuoret ovat pääsääntöisesti mukavia asiakkaita, jotka tuovat elämää pikaruokapaikkaan. Henkilökunta on kuitenkin järjestyshäiriöiden vuoksi joutunut ottamaan tiukan linjan.
”Pyydämme nuoria poistumaan, jos pöydällä ei näy ostettua tuotetta. Joskus nuoret juovat ulkona alkoholia ja tulevat sisälle lämmittelemään. Toisinaan paikkoja hajotetaan ja sotketaan”, Harmaala harmittelee.

Virkavaltaa tai vartijoita vaativia häiriötapauksia sattuu pari kolme kertaa viikossa. Vakavimmat tilanteet ovat yleensä aikuisten aiheuttamia.

Iltaisin suurin osa asiakkaista on nuorisoa, joten heidän turvallisuutensa vuoksi valvontaa on tiukennettu ja ravintolan edustan tapahtumia on alettu seurata.
”Kulmilla pyörii välillä laitapuolenkulkijoita, jotka voivat myydä nuorille alkoholia tai huumeita. Nämä ovat nykyään pelottavia riskejä”, huomauttaa Harmaala.

Järjestyksenvalvojat puuttuvat Stockmannilla nuorten hengailuun, jos alakerran kahvilapöydissä istutaan, eikä maksaville asiakkaille ole tilaa, kertoo tavaratalon johtaja Pentti Korhonen. Myös häiriötä aiheuttavat, isot nuorisoporukat ovat tarkkailun alla.
”Jos nuoret tekevät ilkivaltaa, rikkovat paikkoja tai kiroilevat kovaäänisesti, muut asiakkaat saattavat häiriintyä ja tehdä valituksia”, Korhonen täsmentää.

Vaikeat tilanteet ovat yksittäistapauksia. Korhosen mukaan nuoret ovat tervetulleita käymään, olemaan ja ostamaan. Tavaratalo on kohtaamispaikka niin nuorille kuin aikuisillekin.