Olet tässä, Pi­ki­saa­res­sa

Minna ja Tuomo Kangasmaa kaupunginosataiteilijoiksi

Oulu
Pikisaari-projektin ensimmäisen tapahtumapäivän kokoontuminen on maanantaina 21. syyskuuta kello 18.
Pikisaari-projektin ensimmäisen tapahtumapäivän kokoontuminen on maanantaina 21. syyskuuta kello 18.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun kaupungin kaupunginosataiteilija-kokeiluhanke etenee toiseen vaiheeseen Pikisaaressa.

Kuvanveistäjä Minna Kangasmaan ja kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaan yhteisöllinen Olet tässä -taideprojekti tutkii Pikisaaren nykyisyyttä ja historiaa.

Kangasmaat toteuttavat yli vuoden mittaisen projektin asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa.

Aikaisemmin, kesä–elokuussa nähtiin ensimmäinen vastaava projekti Oulunsalon Varjakassa.

Taikabox ry:n Warjakka-projektin toteutti nuori varjakkalainen Mirjami Mäkelä, joka palkattiin kesän ajaksi kaupunginosataitelijaksi.

Tavoitteena pysyvä toiminta

Oulun kaupunginosataiteilija-hanke koostuu yhteisöllisistä taideprojekteista Oulun kaupunginosissa.

Vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö Kulttuuritalo Valveelta sanoo, ettei Varjakan ja Pikisaaren lisäksi ole vielä valittu muita kaupunginosia.

– Olemme saaneet taiteilijoilta ja muilta toimijoilta muutamia hakemuksia, joita vielä työstetään. Kyllä tämä kiinnostaa, Sikiö sanoo.

Kaupungin tavoitteena on, että kokeilun jatkeeksi kaupunginosataiteilija-hankkeesta tulee pysyvää toimintaa.

Kokoontuminen 21. syyskuuta

Pikisaari-projektin ensimmäisen tapahtumapäivän kokoontuminen on maanantaina 21. syyskuuta kello 18.

Ohjelmassa on projektin alkuinfo, jonka jälkeen jalkaudutaan Pikisaareen ja vieraillaan Oulu Urban Culturen kulttuurilaboratoriossa.

Seuraava tapahtuma on maanantaina 5. lokakuuta kello 18, jolloin vierailukohteena on Merimiehenkotimuseo.

Olet tässä -projektin toteutetaan Art Hub Pikisaaressa (Pikisaarentie 8), joka on Minna ja Tuomo Kangasmaan ylläpitämä uusi taidetila Pikisaaressa.

Olet tässä -projekti on taiteellinen tutkimus Pikisaaren kaupunginosasta, sen nykyisyydestä ja historiasta. Pikisaaresta valmistuu yhteistaideteoksena taiteilijakirja.

– Olet tässä -projekti käsittelee ihmisen toimintaa osana fyysistä, sosiaalista ja kulttuurista ympäristöä, Minna ja Tuomo Kangasmaa kuvailevat.

Kantavana ajatuksena on osallistujien henkilökohtainen suhde ympäristöönsä.

Tutkimuskohteena ovat niin yksilölle, perheelle kuin paikallisyhteisölle merkitykselliset paikat, tapahtumat ja tarinat.

FAKTA:Kaupunginosataiteilija-hanke

Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanke on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Oulun kaupungin rahoittama hanke, jossa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun kaupunginosissa.

Hankkeessa toteutetaan 2020–2021 viisi–kuusi projektia, joiden tavoitteena on yhdistää taide ja kulttuuri osaksi eri kaupunginosia.

Hankkeella vahvistetaan kaupunginosien identiteettiä ja asukkaiden osallisuutta; lisätään taiteen ja kulttuurin roolia yhteisössä; luodaan toimintamalli, jossa luovan työn ja taiteen kautta voi osallistua ympäristönsä kehittämiseen.