Festariliput: Qstoc­kin lippuja myyn­nis­sä To­ri.fi:s­sä sa­doit­tain fes­ta­rin lä­hes­tyes­sä

Kuluttajansuoja: Ku­lut­ta­ja­ju­ris­ti: Ter­veys­ta­lo pii­lot­te­lee pal­ve­lu­nu­me­roi­taan ja niiden hintoja

Oi­keus­ta­lo valmis 2023

Uuden rakentamista edeltävät purkutyöt kestävät maaliskuulle

Oulu
Tori- ja Sepänkadun kulma. (havainnekuva). Pääsisäänkäynti tulee Tori- ja Albertinakadun kulmaan (havainnekuva).
Tori- ja Sepänkadun kulma. (havainnekuva).
Tori- ja Sepänkadun kulma. (havainnekuva).
Kuva: Komulainen Arkkitehdit Oy & PES Arkkitehdit Oy

Oulun uusi oikeustalokortteli valmistuu Tori- ja Albertinkadun kulmaan alkuvuodesta 2023.

Oikeustalokortteliin tulee tilat noin 400 henkilökuntaan kuuluvalle sekä asiakaspalvelutiloja ja tuomioistuinten istuntosalit.

Torikadun puolelle tulee nelikerroksinen, julkisivultaan vaaleaksi rapattu noin 9 100 kerrosneliön uudisrakennus. Sepänkadun ja sisäpihan puolella saneerataan olemassa olevaa, vuonna 2006 valmistunutta tilaa noin 4 000 kerrosneliötä.

Rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula Senaatti-kiinteistöiltä sanoo, että kokonaiskustannuksissa tulee varautua noin 40 miljoonan euroon.

– Huomioimme muutkin asiat kuin mahdollisimman halvalla rakentamisen. Esimerkiksi sisäilmaolosuhteet ovat vahvasti esillä.

Vaikutuksia liikenteseen

Päätös oikeustalokorttelin rakentamisesta tehtiin viime toukokuussa. Tavoitteena oli korttelin valmistuminen vuoden 2022 aikana.

Purkutyöluvan saaminen kesti kuitenkin odotettua kauemmin. Nyt naapurien huomautukset on asianmukaisesti käsitelty ja purkulupa on kunnossa.

– Puramme kokonaan osoitteessa Torikatu 34–40 olevan viisikerroksisen, vuonna 1983 valmistuneen virastotalon, rakennuttamisryhmän päällikkö Karjula sanoo.

Konepurku on aloitettu Albertinkadun puolelta ja se jatkuu Torikadun suuntaisesti kohti Sepänkatua.

Maaliskuulle kestävät purkutyöt tehdään meluavien töiden osalta arkipäisin kello 7–18 välisenä aikana.

– Kohde sijaitsee keskustan alueella ja välittömässä läheisyydessä toimii muun muassa päiväkoti, joten purkutöiden suunnitteluun ja toteutukseen kiinnitetään erityistä huomiota, Karjula kertoo.

Työt vaikuttavat liikenteeseen: purkutyömaan käyttöön varataan osa Albertinkadusta ja Sepänkadusta sekä purettavan rakennuksen puoleinen jalkakäytävä Torikadulta.

Osa alueista jää työmaa-alueeksi koko rakennushankkeen ajaksi. Purkutyöt lisäävät raskasta liikennettä Torikadulla.

Viestikadulle lisää väistötiloja

Oikeushallinnon henkilöstö toimii nyt väistötiloissa esimerkiksi Viestikadulla, jonne viimeksi siirtyi käräjäoikeuden asiakaspalvelu.

Sinne rakennettiin myös kaksi istuntosalia entisten neljän lisäksi. Käräjäoikeuden istuntoja on toistaiseksi myös oikeustalolla.

Uuden oikeustalon rakennuttaa allianssimallilla Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa valtionhallinnon toimitiloista ja niiden kehittämisestä.

Rakentamisen palveluntuottaja Hartela Oy vastaa myös purkutöistä.

Osoitteessa Torikatu 34-40 oli aiemmin TE-toimisto ja verotoimisto, jotka muuttivat Uudellekadulle uuteen Technopolis-taloon.

FAKTA:

Oikeustalokortteliin sijoittuvat:

Oulun käräjäoikeus, Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, Oulun seudun ulosottovirasto, Syyttäjälaitoksen Oulun toimipiste ja Rovaniemen hovioikeuden Oulussa toimitettavat pääkäsittelyt.

Oikeusapu- ja edunvalvontatoimisto sekä Maahanmuuttovirasto Migri.