Oi­keus­op­pi­neet kum­mek­su­vat Kotkan tur­va­vaa­ti­muk­sia

STT:n haastattelemat oikeusoppineet kummastelevat, miksi viranomaiset Kymenlaaksossa vaativat järjestäjiltä hyvin tiukkoja turvatoimia keskustelutilaisuuteen.

STT:n haastattelemat oikeusoppineet kummastelevat, miksi viranomaiset Kymenlaaksossa vaativat järjestäjiltä hyvin tiukkoja turvatoimia keskustelutilaisuuteen. Kotkassa piti ylihuomenna järjestää tilaisuus Äärioikeisto Suomessa -kirjan tiimoilta, mutta se peruuntui myöhästyneen pelastussuunnitelman vuoksi.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden professori Pekka Länsineva arvioi, että poliisi on liiaksi korostanut järjestäjien vastuuta. Poliisin velvollisuus on turvata kokoontuminen ulkopuolista häiriötä vastaan.

Turun yliopiston oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen on samaa mieltä. Hänen mukaansa kyse on sananvapaudesta ja kokoontumisvapaudesta, joita poliisin velvollisuus on turvata.

Vastaavanlaisessa tilaisuudessa Jyväskylässä tapahtui puukotus. Siihen vedoten Kymenlaakson poliisi pitää edelleen vaatimuksiaan asianmukaisina.

Kotkan tilaisuutta järjestävä Joona Mielonen Kymen vasemmistonuorista taas muistuttaa, että Jyväskylän välikohtauksen jälkeen Espoon Tapiolassa poliisi ei vastaavassa tapauksessa vaatinut toimia järjestäjiltä, vaan lähetti paikalle neljä poliisia.