Tilaajille

"Oi, kuinka me kankeat suo­ma­lai­set ha­laam­me­kaan toi­siam­me": Ky­syim­me tut­ki­joil­ta, miltä elä­mäm­me näyttää pan­de­mian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu?

Pyysimme kuutta tulevaisuudentutkijaa ennakoimaan, miltä tulevaisuus mahdollisesti näyttää sitten joskus, kun koronavirusepidemia on ohi.

Jos huonosti käy, kriisi vie meidät syvään lamaan ja aloittaa sisäänpäinkääntymisen ja kyräilyn aikakauden. Jos historia toistaa itseään, kriisiä seuraa huvitteluaalto, kun "kieltoaika" on taas ohitse. Kaukomatkat eivät kiinnosta kriisin jälkeen, mutta lähimatkailu kukoistaa. Ravintolat täyttyvät jälleen. Kriisin jälkeen podemme kulttuurinnälkää. Poskisuudelmat, olalle läimäyttelyt ja tuttavalliset halaukset tuntuvat taas joskus hyviltä, kun turvaetäisyyttä ei enää tarvitse pitää koronaepidemian takia. Jos keskiluokan turvallisuus romahtaa, sillä voi olla myös poliittisia seuraamuksia. Voimme pahoin ja se näkyy myös politiikassa.
Jos huonosti käy, kriisi vie meidät syvään lamaan ja aloittaa sisäänpäinkääntymisen ja kyräilyn aikakauden.
Jos huonosti käy, kriisi vie meidät syvään lamaan ja aloittaa sisäänpäinkääntymisen ja kyräilyn aikakauden.

Pyysimme kuutta tulevaisuudentutkijaa ennakoimaan, miltä tulevaisuus mahdollisesti näyttää sitten joskus, kun koronavirusepidemia on ohi. Mikä tyydyttää patoutunutta kulttuurinnälkäämme, miten suhtaudumme ihmisiin, joita emme ole eristäytymisen aikana saaneet tavata? Jatkuuko etätyö? Moni asia muuttuu. Mutta jos kriisi menee ohi nopeasti ja talous lähtee takaisin nousuun, kovin moni asia ei välttämättä muutu lainkaan.

Kriisin jälkeen poskisuudelmatkin ovat jälleen sallittuja. Ja oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme.

Kun kristallipalloon tuijotetaan, aloittakaamme sellaisesta, joka näyttää meille asiat hieman positiivisempaan sävyyn. Jos hyvin käy, keväällä 2021 lempemme läheisiä kohtaan leiskuu jälleen.