Nyyt­ti­kes­teil­le jo­kai­nen tuo jotakin

Pikkujoulujen tarjoilut voivat olla yhteistyöprojekti

Suolainen piirakka ja hyydytetty juustokakku ovat hyviä nyyttikestiruokia, sillä ne voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja niiden kuljettaminen on suhteellisen helppoa.
Suolainen piirakka ja hyydytetty juustokakku ovat hyviä nyyttikestiruokia, sillä ne voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja niiden kuljettaminen on suhteellisen helppoa.

Tarjoilut esimerkiksi ystäväporukan pikkujouluihin hoituvat kätevästi nyyttäriperiaatteella. Kun jokainen tuo mukanaan jotain syötävää, ei illan emännän tai isännän harteille jää kaikkien tarjoilujen järjestäminen.

Kun ruuat tai ainakin osa niistä on tehty jo etukäteen valmiiksi, jää illan aikana aikaa muuhunkin kuin kokkaamiseen.

Jos kuitenkin haluaa käyttää aikaa myös ruuan tekemiseen yhdessä, osan tarjoiluista, esimerkiksi salaatin, voi valmistaa porukalla vasta paikanpäällä.

Valmistusvastuun lisäksi nyyttäripikkujouluissa jaetaan ainesten hankintavastuu ja kustannukset.

Yksi voi tehdä suolaisen piirakan, toinen juustokakun jälkiruuaksi, kolmas hankkia salaattiainekset yhdessä tehtävään salaattiin. Muut voivat vastata esimerkiksi tarvittavien juomien hankkimisesta.

Kasvistäytteinen suolainen piirakka maistuu niin kasvissyöjille kuin muillekin. Siitä saa helposti myös lihaisan version lisäämällä joukkoon esimerkiksi kinkkusuikaleita.

Piirakan voi hyvin valmistaa etukäteen, vaikka jo edellisenä päivänä ja vain lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Piirakan kanssa maistuu raikas salaatti, johon on sekoitettu perinteisten salaatin, kurkun ja tomaatin lisäksi makua antamaan viikunaa ja brie-juustoa.

Jos kaupasta ei tuoreita viikunoita löydy, myös kuivattuja voi käyttää. Koska salaatti on parhaimmillaan tuoreena, tämän ruokalajin valmistamisen voi jättää pikkujoulujen yhteiseksi ohjelmanumeroksi.

Jälkiruuaksi nautitaan hyydytettyä juustokakkua, joka saa makeutensa valkoisesta suklaasta. Kirpakasta karpalomehusta tehty kiille tasoittaa valkosuklaan makeutta.

Juustokakku vaatii aikaa hyytyäkseen, joten se on parasta valmistaa jo päivää ennen tarjoilua.

Kiille laitetaan jo hyytyneen juustomassan päälle ja sekin vaatii vielä oman hyytymisaikansa jääkaapissa ennen kuin kakku on valmis tarjottavaksi.



Kasvispiirakka


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja tai 2 dl vehnä- ja 1 dl ruisjauhoja
125 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
1 sipuli tai purjo
1 paprika
100 g parsakaalia
100 g sinihomejuustoa
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
rouhittua mustapippuria

Nypi jauhot sekaisin rasvan kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Levitä kevyesti painellen piirakkavuoan pohjalle.

Pilko sipuli ja paprika. Voit halutessasi kuullottaa sipulisilppua pannulla ennen kuin levität sen pohjan päälle.

Levitä pohjalle paprikapalat ja sopivan pieniksi paloitellut parsakaalin kukinnot. Murustele päälle homejuusto.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma sekä mustapippurirouhe. Kaada seos vuokaan täytteiden päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.



Valkosuklaajuustokakku


Pohja:
200 g keksejä, esim. Digestive
75 g margariinia tai voita
Täyte:
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
200 g valkosuklaata
400 g maustamatonta
tuorejuustoa
3 kananmunan valkuaista
2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria

Kiille:
3 liivatelehteä
2,5 dl voimakkaan väristä ja makuista mehua, esim.
karpalomehua

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (24-26cm) pohjalle. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu margariini tai voi. Taputtele keksi-rasvaseos vuoan pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi.

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää puolet tomusokerista vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Vatkaa tuorejuuston joukkoon loput sokerista sekä vaniljasokeri.

Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan sitruunamehuun. Lisää liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana voimakkaasti vatkaten.

Vatkaa joukkoon sulatettu suklaa. Lisää viimeiseksi valkuaisvaahto nuolijalla kevyesti nostellen.

Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla tai alumiinifoliolla.

Anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään, tai vähintään 3-4 tuntia.

Liota kiilteen liivatteet runsaassa vedessä. Kuumenna mehusta ½ dl kiehuvaksi ja sekoita puristetut liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Sekoita joukkoon loput mehusta.

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kaada varovasti kakun pinnalle.

Peitä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia ennen vuoasta irrottamista.