Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Nyt tar­vi­taan muu­tos", ou­lu­lai­nen viiden lapsen äiti Tanja Huttu ajat­te­li ol­les­saan vauvan kanssa kotona – ura­val­men­nus auttoi löy­tä­mään uuden suunnan työ­elä­mäs­sä

Uusi Perhevapailta työelämään -hanke tarjoaa kotona lasta hoitaville vanhemmille ura- ja työelämävalmennusta.

Tanja Huttu ulkoilee lastensa Tessan (keskellä) ja Aleksin kanssa. Minttu-koirakin pääsi lenkille.
Tanja Huttu ulkoilee lastensa Tessan (keskellä) ja Aleksin kanssa. Minttu-koirakin pääsi lenkille.
Kuva: Pekka Peura

Moni pitkään perhevapaalla ollut vanhempi tarvitsisi tukea työelämään paluuseen kotona vietetyn ajan jälkeen. Tähän mennessä tuen saaminen ei ole ollut yksinkertaista, sillä perhevapaalla olevien urasuunnittelu ei ole keskitetysti minkään toimijan vastuulla.

Perhevapailla oleva vanhempi ei ole TE-toimiston asiakas eikä siksi oikeutettu samoihin palveluihin kuin työtön työnhakija. Toisaalta vanhemman työelämän asiat eivät ole esillä myöskään neuvolakäynneillä. Tukitoimissa on myös alueellista vaihtelua.

Nyt kotona oleville vanhemmille halutaan tarjota apua uuden, Perhevapailta työelämään -hankkeen avulla. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa hankkeessa perhevapailla oleville ja epävarmuutta työhön paluusta kokeville tarjotaan räätälöityä ura- ja työelämävalmennusta.

Yksi hankkeen avulla kokonaan uudenlaisien työtehtävien pariin siirtynyt on oululainen viiden lapsen äiti Tanja Huttu, jonka kuopus on nyt puolen vuoden ikäinen. Kotona vauvan kanssa ollessaan Huttu huomasi miettivänsä, millaisiin tehtäviin hän haluaisi perhevapaalta palata. Takana oli jo pitkä työura muun muassa kaupallisella ja palvelualalla.

– Olen tehnyt monipuolisesti erilaisia töitä muun muassa myynnin, markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä, myös esimiestehtävissä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.