Nuot­ta­saa­ren teh­das­alueen yli 80-vuo­tias tii­li­piip­pu katoaa mai­se­mas­ta – Stora Enson alueel­la si­jait­se­via vanhoja teh­das­ra­ken­nuk­sia pu­re­taan tur­val­li­suus­syis­tä

Piippu on kuulunut Oulun siluettiin jo useiden vuosikymmenten ajan.

Kuvassa keskellä oleva tiilipiippu on ainoa purettavista rakennuksista, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle. Piippu seisoi paikallaan jo Oulu Oy:n tehtaiden rakennusvaiheessa.
Kuvassa keskellä oleva tiilipiippu on ainoa purettavista rakennuksista, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle.
Kuvassa keskellä oleva tiilipiippu on ainoa purettavista rakennuksista, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle.
Kuva: Torvinen Maiju

Kaleva on saanut viime aikoina useampia vinkkejä siitä, että Nuottasaaren tehdasmaisemaan kuuluva vanha tiilipiippu on katoamassa maisemasta lähiaikoina.

Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Jari Kärkkäinen kertoo, että puheet piipun purkamisesta pitävät paikkansa. 

– Ollaan osittain purkamassa näitä alueella olevia vanhoja tehdasrakennuksia, Kärkkäinen toteaa. 

Vanhoja rakennuksia puretaan tehdasalueella sellutehtaan ja voimalaitoksen alueelta. Korkea tiilipiippu on Kärkkäisen mukaan purettavista rakennuksista todennäköisesti ainoa, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle.

Piippu on kuulunut Oulun siluettiin jo useiden vuosikymmenten ajan. Piippu näkyy Kalevan arkistoista löytyvissä vanhoissa kuvissa kokonaisuudessaan jo vuonna 1937, eli se on ollut paikallaan Nuottasaaressa yli 80 vuotta. Piippu oli pystyssä jo silloin, kun alueen ensimmäistä Oulu Oy:n sellutehdasta rakennettiin.

Piippu seisoi paikallaan jo Oulu Oy:n tehtaiden rakennusvaiheessa vuonna 1937.
Piippu seisoi paikallaan jo Oulu Oy:n tehtaiden rakennusvaiheessa vuonna 1937.

Piippu ei katoa maisemasta yhdessä yössä, vaan se puretaan vähitellen. Kärkkäinen ei osaa sanoa tarkempaa aikaa sille, milloin purkutyöt aloitetaan, mutta piippu puretaan kevään aikana. Purku kestänee joitakin viikkoja.

Piipun purkaminen on jo käytännössä alkanut valmistelevilla työvaiheilla. Purkaminen saataneen suoritetuksi maaliskuun aikana.

Kärkkäisen mukaan rakennuksia puretaan turvallisuussyistä. 

– Ne ovat olleet pois käytöstä jo pidempään ja rakennukset ovat alkaneet rapistua, Kärkkäinen kuvailee. 

Osa purettavista rakennuksista sijaitsee alueella, johon paperitehtaan muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi vaikuttaisi. Kärkkäisen mukaan rakennusten purkaminen ei kuitenkaan liity muutosselvitykseen.

Tehdasalueen vanhojen rakennusten purkuprosessi on käynnistynyt jo viime vuoden marraskuussa, jolloin purkamiseen saatiin lupa.