Mainos

Nuo­ri­pa­ri pitää kylän sykettä yllä

Jouni ja Elina Kiviojan M-Kotovalinta Paavola on enemmän kuin kyläkauppa.

Jouni ja Elina Kivioja pyrkivät vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tänä vuonna palveluvalikoimaan on tullut kaasunmyynti, Veikkauksen piste ja apteekin palvelupiste.
Jouni ja Elina Kivioja pyrkivät vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tänä vuonna palveluvalikoimaan on tullut kaasunmyynti, Veikkauksen piste ja apteekin palvelupiste.
Kuva: Juulia Korkiakangas
-

Jouni ja Elina Kiviojan M-Kotovalinta Paavola on enemmän kuin
kyläkauppa.

”Ei auta jäädä hetkeksikään paikoilleen jurraamaan. Koko ajan joutuu keksimään uutta ja olla askeleen edellä”, sanoo kauppias Jouni Kivioja.

Hän aloitti yhdessä Elina-vaimonsa kanssa Kotovalinta Paavolan yrittäjinä viime vuodenvaihteessa. Uudet yrittäjät vaihtoivat kaupan katolla seisseen K-kirjaimen tilalle M-ketjun tunnukset.

”M-ketju siksi, että pystymme toimimaan täysin itsenäisesti ja kehittämään palveluita asiakkaan tarpeen mukaan”, Jouni Kivioja sanoo.

He ovat tuoneet kauppaan kaasunmyynnin, Veikkauksen pisteen ja apteekin palvelupisteen. Myös päivittäistavaravalikoimaa on kasvatettu.

”Kaikki palvelujen lisäykset ovat tulleet asiakkaiden toiveista”, Jouni Kivioja sanoo.

Kaupan yhteydessä on entuudestaan myös lounaskahvila sekä postin palvelupiste.

Kotovalinta tuntuu olevan Siikajoen kuntaan kuuluvan Paavolan kylän sykkivä sydän.

”Meidän pitää vaikuttaa myös kylän viihtyvyyteen. Jos kylä ei pysy eläväisenä, niin äkkiä nuoret lähtevät muualle”, Kivioja huomauttaa.

Elokuun alussa yrittäjät toivat kylään eloa järjestämällä Paavolan maratonin.

Jouni Kivioja on työskennellyt Paavolan kaupassa seitsemänneltä luokalta lähtien. Kotovalinnassa hän suoritti myös kauppakoulun näyttötutkintona. 22-vuotias kauppias tietää, mitä kyläläiset, myös ikäihmiset, tarvitsevat.

”Täällä he voivat hoitaa ruokaostokset tai tilata ne kotiin, hakea käsikauppalääkkeet ja tilata reseptilääkkeet, hoitaa laskut maksupalvelukuorella ja nostaa rahaa. Myös lounaan voi tilata kotiin.”

Yrittäjä luonnostaan

Pariskunnan ura yrittäjinä alkoi rytinällä, kun edellinen kauppias sairastui ja toimeen oli tarttuva aiottua pikaisemmin.

Rahoituksen hankkiminen ei käynyt käden käänteessä. Finnveran rahoitusta tarvittiin, ja henkilötakauksia.

Myös byrokratian hetteikkö tuli yritystä perustaessa tutuksi. Kivioja sai huomata, että esimerkiksi tupakka- ja alkoholinmyyntiluvat eivät heltiä yhdellä tai kahdella lomakkeella.

Mankilan kylältä lähtöisin olevan Jouni Kiviojan isä on yrittäjä, samoin veli ja sisko. Kivioja arvelee, että yrittäjäksi ei ryhdytä, vaan synnytään.

”Penskasta asti olen tehnyt töitä ja luonteeltani olen sellainen, että koko ajan pitää olla menossa ja saada tehdä jotain. Yrittäjyys on tullut luonnostaan.”

Kauppiaspariskunnan ohella yritys työllistää neljä vakituista sekä sesonkityövoimaa. Lisäksi työkeskuksesta käy kehitysvammaisia työntekijöitä kaupassa auttamassa.

”Olemme melko iso työnantaja pieneksi yritykseksi. Sillä on kunnallekin iso merkitys.”

Tulevaisuus on netissä, mutta <br/>kaupan on pysyttävä kylällä.
Jouni Kivioja

Seuraava askel verkkokauppa

Maaseutukylän kauppias joutuu kilpailemaan isompiensa kanssa. Lähimpiin ruokamarketteihin Ruukkiin on matkaa alle kymmenen kilometriä, mutta Kivioja nimeää kilpailijaksi ennemminkin Limingan Halpahallin.

”Pikkukauppa ei pääse sen kanssa samoihin myynteihin, eikä pysty hinnalla kilpailemaan.”

Kotovalinnalla on kuitenkin valttinsa, palvelu.

”Erityisesti lihatiskin perässä meille tulee väkeä, koska lähiseudulta ei saa vastaavia tuotteita muualta.”

Seuraava askel palvelun parantamisessa on verkkokauppa, jonka Kivioja kaavailee helpottavan asiakkaidensa arkea.

”Kotihoitaja tai vanhus voi tehdä tilauksen netissä ja ostokset toimitetaan kotiin”, Kauppias suunnittelee.

Lapsiperheen arkea taas helpottaisi, kun netistä tilatut ostokset odottaisivat kasseihin kerättyinä kyytiin nostamista, kun vanhempi palaa töistä kotiin.

Tulevaisuus on netissä, kuten Jouni Kivioja sanoo, mutta kaupan on pysyttävä kylällä.

”Muuten täältä lähtisivät koulu ja vanhainkoti ja kaikki.”