Norjan mie­hil­lä oli his­to­rial­li­sen heikko tal­vi­ur­hei­lu­kau­si

Epäonnistuminen Lahden MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrillä sunnuntaina varmisti, että Norjan miesurheilijoilla oli heikoin MM-talvi yli...

Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi Lahdessa ilman himoitsemaansa henkilökohtaista arvokisakultaa.
Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi Lahdessa ilman himoitsemaansa henkilökohtaista arvokisakultaa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Epäonnistuminen Lahden MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrillä sunnuntaina varmisti, että Norjan miesurheilijoilla oli heikoin MM-talvi yli neljäänkymmeneen vuoteen. Norjan miehet eivät saavuttaneet tällä kaudella yhtäkään henkilökohtaista maailmanmestaruutta hiihtolajeissa.

Norja jäi miehissä ilman henkilökohtaista MM-kultaa niin maastohiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, alppihiihdossa kuin ampumahiihdossakin. Näin tapahtui edellisen kerran vuonna 1970.

Pettymys kulminoitui Lahdessa, kun Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi ilman himoitsemaansa ensimmäistä henkilökohtaista arvokisakultaansa. Sundby sai tyytyä hopeaan yhdistelmäkilpailussa ja 15 kilometrillä, ja päätösmatkalla hän hyytyi neljänneksi.

Lähelle MM-kultaa pääsivät myös alppihiihtäjä Kjetil Jansrud ja ampumahiihtäjä Johannes Bö. Jansrud hävisi syöksylaskun MM-kullan vain 0,45 sekunnilla, kun taas Bö jäi pikamatkalla hopealle 0,70 sekunnin erolla.

Norjan urheilun kattojärjestön Olympiatoppenin talviurheilupomon Torgeir Björnin mielestä norjalaishiihtäjät voisivat ottaa mallia muiden maiden huippuhiihtäjistä.

- Jotkut kilpailijat päättivät jättää joitain kisoja väliin, kuten Suomen Iivo Niskanen ja Venäjän Sergei Ustjugov. Norjalaisten pitäisi priorisoida kyynisemmin ja jättää kisoja väliin alkukaudesta, Björn sanoi.

Ustjugov voitti Lahdessa kultaa yhdistelmäkisassa ja Niskanen 15 kilometrillä.

Björnin mielestä norjalaisten iskukykyä arvokisoissa saattaa syödä myös maajoukkueen tason huikea leveys.

- On niin vaikea päästä edes kisajoukkueeseen, että tullakseen valituiksi urheilijoiden on pakko olla huippukunnossa marraskuun ensimmäisestä kilpailusta lähtien.

Ilman menestystä Norja ei silti Lahden MM-kisoissa jäänyt. Miesten viestijoukkue otti MM-kultaa yhdeksännen kerran perättäin, ja naisissa Norja vei kaikki kuusi hiihtokultaa.