Norjan Kläbo yk­kö­se­nä maa­lis­sa, mutta lopun tör­mäi­ly ai­heut­ti hyl­käyk­sen – Nis­ka­nen oli todella pet­ty­nyt 50 ki­lo­met­rin kisan jälkeen ja suk­set­kin len­si­vät

Iivo Niskanen oli ajoittain kärkipaikalla, mutta hyytyi seitsemänneksi.
Iivo Niskanen oli ajoittain kärkipaikalla, mutta hyytyi seitsemänneksi.
Kuva: GIAN EHRENZELLER

Suomen Iivon Niskanen hiihti miesten 50 kilometrin perinteisen kilpailussa kuudenneksi. Nopein kisassa oli Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka hoiti homman kotiin maalisuoran kamppailussa.

Kultamitalijuhlia ei kestänyt kauan, sillä tuomarineuvosto hylkäsi myöhemmin Kläbon suorituksen lopussa tapahtuneen törmäilyn vuoksi.

Norjan Emil Iversen oli toisena maalissa. Loppusuoran kamppailussa Kläbon kanssa törmäillyt Venäjän Aleksandr Bolshunov katkaisi sauvansa ja jäi kolmanneksi.

Kläbon hylkäyksen vuoksi Iversen nousi maailmanmestariksi ja Bolshunov hopealle. Pronssin otti Norjan Simen Hegstad Krüger.

Seitsemäntenä maaliin saapunut Niskanen nousi tuloksissa kuudenneksi.

Norja jätti vastaprotestin, joka ei mennyt läpi. Venäjä puolestaan on jättänyt protestin, jossa se vaatii Bolshunoville kultamitalia.

Suomen Niskanen oli pitkään kärkiporukassa, ja ajoittain hän kävi hieman irtikin. Loppuosa kilpailusta meni Niskasella taisteluksi, ja lopulta hän taipui kärkiryhmästä.

Käännekohta kisassa näytti olevan Niskasen suksien vaihto. Meno ei ollut tämän jälkeen enää entisellään.

– Minulla tökki pito aika paljon toisissa suksissa, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa.

Kilpailun jälkeen sukset saivatkin kyytiä, kun Niskanen paiskasi ne maahan.

Silmin nähden erittäin pettynyt Niskanen oli haastattelussa hyvin niukkasanainen.

– Harmittaa, hän totesi ja poistui paikalta.

Päivitetty kello 16.56: Lisätty tieto jälkipuinneista. Lisätty kello 17.09 tieto hylkäyksestä. Lisätty kello 18.06 tieto, ettei Norjan protesti mennyt läpi ja että Venäjä vaatii kultamitalia.