No­kia-pu­he­lin­ten val­mis­ta­ja: Pu­he­li­met eivät vuo­ta­neet hen­ki­lö­tie­to­ja Kiinaan

HMD Globalin mukaan laitteen aktivointitietoja lähetettiin ulkomaille ohjelmistovirheen vuoksi.

Nokia-puhelimien valmistajan HMD Globalin mukaan puhelimet eivät ole lähettäneet käyttäjien henkilötietoja Kiinaan.
Nokia-puhelimien valmistajan HMD Globalin mukaan puhelimet eivät ole lähettäneet käyttäjien henkilötietoja Kiinaan.

Nokia 7 Plus -puhelimen valmistaja HMD Global kertoo sähköpostitse tiedotusvälineille lähettämässään lausunnossa, ettei tietosuojavaltuutetun tutkintaan ottama puhelinmalli ole lähettänyt käyttäjiensä henkilötietoja Kiinaan.

–  Voimme vahvistaa, että mitään henkilöön yhdistettävissä olevia tietoja ei ole jaettu kolmansien osapuolien kanssa. Puhelintemme aktivointiohjelmisto, joka oli tarkoitettu käytettäväksi toisessa maassa, oli virheellisesti mukana yhden puhelinmallin (Nokia 7 Plus) yhden erän ohjelmistopaketissa.

Yhtiön mukaan virheestä johtui, että puhelin yritti lähettää aktivointitietoja kolmannen osapuolen palvelimelle.

–  Tätä tietoa ei kuitenkaan ole koskaan prosessoitu eikä ketään henkilöä ole voitu tunnistaa tietojen perusteella. Tämä virhe on korjattu jo helmikuussa vaihtamalla oikea maaversio ohjelmistopakettiin. Kaikkiin puhelimiin, joissa virhe oli, on lähetetty tämä korjaus, ja melkein kaikki käyttäjät ovat asentaneet sen.

HMD Globalin mukaan puhelinten aktivointitietojen kertaluonteinen kerääminen käyttöönoton yhteydessä on alan tapa, jonka perusteella puhelimen takuuaika aktivoidaan.

Nokia: Otamme turvallisuuden vakavasti

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi aiemmin tänään, että Nokia 7 Plus -matkapuhelimet ovat lähettäneet kiinalaisille palvelimille tietoja esimerkiksi puhelimen sijainnista sekä sarjanumerotietoja. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ilmoitti myöhemmin päivällä aloittavansa selvityksen Nokia-merkkisistä puhelimista.

HMD Global ei vastannut STT:n yhteydenottopyyntöihin muuten kuin lähettämällä lausuntonsa. Tavaramerkkinsä yhtiölle lisensoinut Nokia kommentoi tapausta vain lyhytsanaisesti niin ikään sähköpostitse lähettämässään lausunnossa.

–  Nokia ottaa kaikkien Nokia-brändättyjen tuotteiden turvallisuuden vakavasti. Olemme tietoisia syytöksistä, ja katsomme HMD:n vastanneen niihin asianmukaisesti. Jatkamme yhteistyötä HMD:n kanssa varmistaaksemme, että yhtiön tuotteet vastaavat Nokia-puhelinten ystävien korkeita odotuksia.