Talous

Nokian puhelimet lähettivät hen­ki­lö­tie­to­ja Kiinaan? Tie­to­suo­ja­val­tuu­te­tun toimisto aloittaa selvityksen

Alustavien tietojen mukaan Nokian puhelimet ovat lähettäneet Kiinaan henkilötietoja.
Talous 21.3.2019 11:31 | Päivitetty 21.3.2019 12:08
STT

Selvityksessä varmistutaan siitä, oliko datan lähettämisellä oikeusperustetta ja tiesivätkö puhelimien omistajat siitä.

Tietosuojavaltuutetun toimisto aloittaa selvityksen Nokian puhelimista, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Aarnio sanoo, että Nokian puhelimet ovat saattaneet lähettää Kiinaan henkilötietoja.

– Meidän alustavan analyysin mukaan voidaan arvioida, että siinä on myös henkilötietoja siirtynyt, Aarnio sanoo.

Tietosuojavaltuutettu huomauttaa, että henkilötieto-käsite on laaja ja riippuu kulloisestakin tilanteesta.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi aiemmin tänään, että Nokian 7 Plus -matkapuhelimet ovat lähettäneet tietoja esimerkiksi puhelimen sijainnista sekä sarjanumerotietoja. Tiedot ovat päätyneet Kiinan valtio-omisteisen China Telecomin palvelimelle.

Aarnion mukaan tietosuojavaltuutettu haluaa selvittää Nokian puhelimia valmistavalta HMD Globalilta, millä perusteilla tietoa on lähetetty.

– Ideahan on, että tiedot liikkuvat vapaasti EU:n alueella, mutta kun mennään EU:n ulkopuolelle, pitää aina olla jokin oikeusperuste. Selvityspyynnöllä pyritään selvittämään, että onko tällainen oikeusperuste ollut.

– Toinen asia on, miten informointi on asiassa toiminut eli ovatko puhelimien haltijat tienneet, että heitä koskevia tietoa siirretään Kiinaan, Aarnio jatkaa.

Puhelinvalmistaja sanoo korjanneensa asian päivityksellä

Puhelimia valmistava HMD Global myöntää NRK:lle, että osan 7 Plus -puhelimista on havaittu lähettävän dataa Kiinaan. Yhtiö kiistää, että henkilötietoja olisi vuotanut Kiinaan.

HMD sanoo NRK:n uutisessa, ettei yksittäistä henkilöä voi tunnistaa puhelimen lähettämästä datasta.

Yhtiö kertoo lähettäneensä puhelimen omistajille päivityksen, jonka pitäisi korjata asia.

Myös Aarnio haluaa selvityksen yhteydessä varmistua siitä, että mahdollinen tietoturva-aukko paikataan.

– Ainakin minua kiinnostaa se, että tilanne on korjattu sillä tavalla, ettei henkilötietoja enää ilman oikeusperustetta siirretä EU:n ulkopuolelle.

Seuraavaksi tietosuojavaltuutetun toimisto muotoilee selvityspyynnön, jonka se lähettää HMD:lle. Tietosuojavaltuutetun toimisto hoitaa myös muualta Euroopasta mahdollisesti saapuvat kantelut asiassa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Nokian puhelimia ei ole ollut myynnissä pitkään aikaan. Ei siis voi ostaa ainakaan uusia puhelimia.

Nokia-merkkisiä puhelimia valmistaa HMD.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinut laittaa edes oikean puhelin mallin kuvan, eikä Nokia 5 kuvaa. Turhaa hysteriaa, kun tiedetään googlen ja ladattujen sovellusten tietojen keruusta. Puhumattakaan itse käyttäjien vapaaehtoisesti jakamasta tiedoista. En menetä yöuniani tämän takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset ja varsinkin jenkit NSA etunenässä imuroivat netistä kaiken käytön ja profiloivat KAIKKI käyttäjät. Varmasti jokaisesta netin käyttäjästä löytyy jo yksilöidyt tiedot, joita myöhemmin käytetään hyväksi. Homma on tietenkin täysin salaista ja siitä ei kenellekkään kerrota mitään. Eu:n GDPR asetuksilla ei ole mitään virkaa tässä valtioiden harjoittamassa vakoilussa. Muut valtiot peittävät silmänsä tästä asiasta ja antavat kaiken tapahtua, mutta miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti ei edes savumerkkienkään lähettäminen ole turvallista, joku voi videoita ne ja lähettää edelleen . Mistä ihmeestä johtuu että viranomaiset ei puutu tähän Googlen ja muiden toimijoiden harjoittamaan jatkuvaan yksityisyyden loukkaamisen millään tavoin? Aplikaatiot eivät todellakaan saisi päästä ihmisten valokuviin ja henkilökohtaisiin tietoihin käsiksi missään oloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googleakin on sakotettu kahden vuoden aikanakin jo kolme kertaa aika huomattavilla summilla, mutta ei mitään vaikutusta toimintaan. Näyttäisi olevan hyviähommia nämä vakoilu hommat, miljardi sakot ei tunnu missään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kiva tietää, mistä tämmöinen toiminnallisuus on alunperin kännykkään tullut.
Selityksen paikka. Pelkkä korjaaminen ei riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletettavasti kiinalaiselle operaattorille tarkoitettu puhelinerä on lipsahtanut väärälle markkina-alueelle. Kiinassa valtiojohtoiseen vakoiluun osallistuminen on kansalaisvelvollisuus. Toivottavasti siellä Kiinan markkinoilla on nyt jonkin verran vapaan maailman puhelimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Nokia antaa jollekkin toiselle taholle oikeuden käyttää tuotteissa nimeä Nokia, niin käytännössä se on kutakuinkin sama vastuu kuin itse tekisi niitä puhelimia. Ei Nokia voi paeta vastuuta tässäkään tapauksessa vaikka ilmeisenä tarkoituksena näin on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on kaukaa haettu. Ei nimen käytön salliminen voi mitenkään tuoda tuotevastuuta toisen firman tuotteista. Mainehaitta tuo tietysti on Nokialle, tuo juuri on lisenssoinnin riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voida tietää, mitä sopimuksessa on sovittu. Voihan se olla että Nokia on laittanut sopimukseen ehdon, ettei saa Nokian nimellä myydyillä laitteilla aiheuttaa Nokialle mainehaittaa eikä syyllistyä laittomuuksiin. Tai sitten voi olla ehto, että tehkää mitä lystäätte, kunhan rahaa tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö tästä olla huolissaan?!

Itse olisin huolissani elintarvikkeista, joita työnnän suuhuni ja nuudelipaketissa lukee made in China. Siellä kun nuo elintarvikkeiden jatkeaineet ovat olleet paljon mielikuvituksellisempia kuin puhelimen paikkatieto tai sen sarjanumero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen huolissani ihmisistä, jotka ostavat kaupasta kiinalaisia elintarvikkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elintarvikkeiden raaka-aineita jatketaan kiinassa vaikka muovilla. Yhtä huolissaan tulisi olla myös eurooppalaisista elintarvikkeista. Epärehellisyyttä ja hygienipuutteita, salmonellaa on jatkuvasti. Ei ole kauaa kun kebabit olivatkin hepabbia. Ruokaväärennökset ovat mafian miljardibisnestä. Värjätään oliiveja, pesuaineilla valkaistua mozzarellaa, väärennettyjä viinejä, oliiviöljyjä ja luomuja jotka ei ole koskaan luomuja olleetkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan jossain nyt kehitetään huoli Nokian verkkolaitteita kohtaan, vaikkei tämä niihin mitenkään liitykään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt mietityttää, mitä vaimoni käyttämä ikivanha Nokia 3310 on vuosien aikana ehtinyt lähettää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image