koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Nokia löi pöytään kovan tu­los­pa­ran­nuk­sen, osake lähti kii­toon: Tulos parani yli 60 pro­sen­til­la, yhtiö nostaa koko vuoden en­nus­tet­taan

Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaan yhtiön uusi toimintamalli auttoi vahvan tuloksen saavuttamisessa.

Helsinki

Verkkolaitevalmistaja Nokian tulos toisella neljänneksellä parani runsaat 60 prosenttia vuodentakaisesta. Yhtiön mukaan maailmanlaajuinen komponenttipula kuitenkin rajoittaa sen kasvumahdollisuuksia.

Yhtiön huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 682 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 423 miljoonaa. Liikevaihto nousi neljä prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Liikevaihtoa vauhditti yhtiön mukaan kasvu kaikissa liiketoimintaryhmissä. Myös vertailukelpoinen liikevaihtoprosentti koheni kaikissa ryhmissä.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan on hyvä, että kasvu tulee kaikista liiketoimintaryhmistä. Hän oli erittäin tyytyväinen yhtiön suoritukseen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Matkapuhelinverkot tekivät selvästi paremman tuloksen kuin mitä vielä alkuvuonna odotettiin. Sen lisäksi verkkoinfrastruktuuri kasvaa vahvasti, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lundmarkin mukaan yhtiön uusi toimintamalli yhdessä parantuneen teknologiajohtajuuden kanssa alkavat tuottaa tulosta. Hänen mukaansa yhtiön asema 5g-markkinoilla on selkeästi parantumassa.

– Olemme voittamassa asiakkuuksia takaisin. Kanada ja Kiina ovat hyviä esimerkkejä tästä ja näemme potentiaalia sille, että tämä kasvu jatkuu, hän sanoi.

Komponenttipula kestää pitkään

Vahvan alkuvuoden perusteella yhtiö nostaa ennustettaan koko vuoden liikevaihdosta ja vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista.

Liikevaihdon odotetaan asettuvan 21,7–22,7 miljardin euron haarukkaan, kun aiempi ennuste oli 20,6–21,8 miljardia. Vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluväliksi odotetaan 10–12 prosenttia, kun aiempi näkymä oli 7–10 prosenttia.

Helsingin pörssi tervehti aamutuiman pirteää tulosuutista ilolla. Nokian osakekurssi ponkaisi kaupankäynnin alettua yli viiden prosentin nousuun, minkä lisäksi osake oli pörssin vaihdetuin.

Yhtiö kuitenkin varoittaa haasteista vuoden loppupuoliskolla. Niihin sisältyvät yhtiön mukaan markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa. Lundmark korostaa, että nämä haasteet ovat olleet tiedossa.

Yhtiön tuloskuntoon vaikuttaa kuitenkin jonkin verran maailmanlaajuinen puolijohdevalmisteiden vajaus. Nokia pystyisi kasvamaan jonkin verran nopeammin, jos komponentteja olisi enemmän saatavissa.

Ongelma ei ole Lundmarkin mukaan myöskään hellittämässä pian.

– Komponenttitilanne on hyvin tiukka. Se on jatkuvaa taistelua, että saamme mitä haluamme. Olemme kohtuullisen hyvin onnistuneet siinä, mutta tämä tiukka tilanne tulee jatkumaan varmasti loppuvuoden ja hyvin todennäköisesti myös ensi vuoden ajan.

29.7. kello 11.32: Uutista ja otsikkoa päivitetty.