Ni­va­la-leh­ti: Hi­tu­raan on tulossa Suomen suurin au­rin­ko­voi­ma­la – Nivalan kau­pun­gin­joh­ta­ja: "Kunnan nä­kö­kul­mas­ta tärkeä hanke"

Ylivieskalainen TM Voima suunnittelee Nivalassa sijaitsevalle Hituran entiselle kaivokselle Suomen suurinta aurinkovoimalaa.

Hituran kaivos teki konkurssin kaksi vuotta sitten, ja sen jälkihoitotyöt jäivät valtion maksettaviksi. Arkistokuva.
Hituran kaivos teki konkurssin kaksi vuotta sitten, ja sen jälkihoitotyöt jäivät valtion maksettaviksi. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Leinonen

Nivalassa sijaitsevalle Hituran entiselle kaivokselle suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa, kertoo Nivala-lehti

Hankkeen taustalla on ylivieskalainen TM Voima. Tavoitteena on, että valmiin voimalan huipputeho olisi 40 megawattia. Se vastaa sähkön määrää, jota tarvitaan noin 2500 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin.

TM Voiman toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi kertoo Nivala-lehdelle, että alustavat suunnitelmat voimalasta on tehty ja maanvuokrasopimus allekirjoitetaan todennäköisesti lähiviikkoina.

Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu sanoo Kalevalle, että kyseessä on kunnan näkökulmasta tärkeä hanke.

Hiturassa toiminut kaivos suljettiin kaksi vuotta sitten, kun kaivosyhtiö teki konkurssin. Paikalle jäi valtava maa-alue, jonka jatkokäytöstä ei ollut tietoa.

– Toivon todella, että se toteutuu. Kaupungilla on ollut alueen uusiokäyttö pohdinnassa, ja siitä on myös keskusteltu konkurssipesän kanssa.

Karikumpu sanoo, että sopimuksen aurinkovoimalan rakentamisesta ovat tehneet TM Voima ja konkurssipesä. Nivalan kaupunki ei ole mukana hankkeessa. Kaavoituksen osalta aurinkovoimala on mahdollista toteuttaa.

– Ei ole tullut ilmi, että kaava estäisi hankkeen, Karikumpu toteaa.

Kaupunginjohtajan mukaan uusiutuva energia on alueen profiloitumisenkin kannalta hyvä asia.

Kaivoksen sulkemisesta lasku veronmaksajille

Hituran kaivoksen sulkeminen tuli yhteiskunnalle kalliiksi, sillä konkurssipesällä ei ollut rahaa maksaa sulkemisesta aiheutuneita kustannuksia. Veronmaksajille se tarkoitti yli 20 miljoonan euron laskua.

Nivala-lehden mukaan aurinkovoimala olisi tulossa Hituran jätealteiden päälle. Laaja puuton alue sopii hyvin aurinkovoimalan sijoituspaikaksi. Lisäksi alue on sellainen, ettei siihen haluta kasvillisuutta, sillä juuret saattaisivat rikkoa jätealtaiden peittorakenteet.

Kaivoksen rikastushiekka-altaiden sulkemisessa on käytetty minaraalista tiivistyskerrosta.

Aurinkovoimalan toivotaan olevan valmis 2–5 vuoden sisällä.

TM Voima on aiemmin rakentanut tuulipuistoja ja suunnitellut aurinkovoimalan, mutta aurinkovoimalan rakentamisesta sillä ei ole vielä kokemusta.

Juttua päivitetty kaupunginjohtaja Päivi Karikummun kommenteilla 11.9. kello 19.04 sekä korjattu se, että uutisen aurinkovoimalasta kertoi ensin Nivala-lehti.