Kotimaa

Hituran nikkelikaivos suljetaan ve­ron­mak­sa­jien rahoilla – kestää vuosia ja maksaa miljoonia

Hituran kaivos suljetaan lähes kokonaan valtion rahoilla. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 5.6.2017 10:29
Timo Myllykoski

Nivalassa sijaitsevasta Hituran nikkelikaivoksesta tulee ensimmäinen valtion sulkema kaivos Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön kaivosylitarkastaja Riikka Aaltosen mukaan Hituran tapauksessa sulkemiskustannukset ja -toimenpiteet teetetään suoraan valtion rahoituksella.

– Sellaisena tapaus on ensimmäinen, hän toteaa.

Kahdessa vaiheessa toteutettava kaivoksen sulkeminen kestää vuosia ja maksaa miljoonia.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo sulkemistoimiin olevan tällä hetkellä rahaa noin kahdeksan miljoonaa euroa. Se riittänee kuitenkin vain ensimmäisen vaiheen töihin.

– Tuolla rahalla voidaan tehdä välttämättömät toimet, ja kaivoksen sulkeminen saadaan liikkeelle.

Kaivoksen sulkemisen maksaa lähes kokonaan Suomen valtio. Kaivosyhtiön jäljiltä kustannuksiin liikenee vain sulkemistoimiin vakuutena talletetut kaksi miljoonaa euroa.

– Konkurssiin menneeltä kaivosyhtiöltä ei valitettavasti jäänyt yhtään fyrkkaa pesään. Konkurssipesästä on nyt myyty mitä on pystytty, että konkurssipesän asiamies on saanut palkkionsa. Varsinaisesti mihinkään muuhun rahaa ei sitten ole liiennytkään, eli kaivoksen sulkeminen menee vahvasti veronmaksajien piikkiin, Pokka toteaa.

Sulkemistyöt käynnistyvät aikaisintaan elokuussa


Kaivoksen sulkemisesta vastaa käytännössä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Hannele Pokka kertoo huolehtineensa, että valtion lisäbudjetista osoitetaan viisi miljoonaa euroa sulkemisen ensimmäistä vaihetta varten.

Pokka tai ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jonas Liimatta Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta eivät vielä tiedä, paljonko sulkemisen kokonaiskustannukset tulevat olemaan.

– On puhuttu 15 miljoonan euron kustannuksista, jos tehdään kaikki viimeisen päälle. Toki aina kun toimiin ryhdytään, saattaa vastaan tulla jotain uusia ja yllättäviäkin asioita. Hitura on kuitenkin pieni paikka, ei tässä ole mikään Talvivaara kyseessä, joten kohtuullisten summien kanssa joka tapauksessa liikutaan, Pokka sanoo.

Tarjouskilpailu Hituran sulkemisen ensimmäisen vaiheen urakasta päättyy ensi viikolla. Liimatta uskoo varsinaisten sulkemistöiden alkavan alkusyksystä, aikaisintaan elokuussa.

Sulkemisen ensimmäinen vaihe kestää puolestatoista kahteen vuotta. Toisen vaiheen kesto on Jonas Liimatan mukaan samaa luokkaa, mutta mahdollisesti pitempikin.

Lue lisää 05.06.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Pieniä ovat rahat verrattuna Sipilän Talvivaara sijoitukseen jossa summa taitaa olla jo yli 500 miljoonaa. Talvivaaran konkurssikaan ei ole enää kaukana koska Nikkelin hinta on taas laskenut alle 9,000 dollarin. Konkurssin myötä tulee 300 miljoonan siivouskulut. Suomalaisille käy varsin kalliiksi tämä kaivosbisnes ja kaivosbisneksestä mitään tietämättömät poliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiö sai vielä valtiolta työllistämisavustusta kun kaivos käynnistettiin ensimmäisen konkurssin jälkeen. Joka vuosi tulos tekemällä tehtiin tappiolliseksi ettei tarvi veroja maksaa. Näin toimitaan kaikissa kanadalaisten omistamassa kaivoksissa Kittilässä ja pyhäsalmessa. Jos yhtiöt rehellisesti maksaisivat veronsa suomeen, ei valtiolla ois näin suurta hätää. Päättäjät ovat niin tyhmiä ettei ne halua nähdä mitään ongelmaa tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin muuten, kun ne Outokummun Etelä-Afrikassa käyneitä huippumyrkkyjä ajettiin rekalla Kokkolasta ja upotettiin siihen kankaan päälle tehtyyn rikastusaltaaseen. Ja kyllä viereiseen raakkukasaan on haudattu valtava määrä Outokummun tehtailta tuotuja myrkkyjä ja muuta tavaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis hetkinen nyt, kyllähän Nivalassakin pitää jatkaa kaivostoimintaa veronmaksajien rahoilla noinniinkuin kainuulaiseen tyyliin "kun se työllistää". On täysin epäreilua, että vain yksi nimeltämainitsematon rikkihapon suurkuluttaja, jota myös ihmeentekijäksi on kuultu kutsuttavan saa jatkaa housuun kus... eikun toiminnan pyörittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' kaivosyhtiöltä ei valitettavasti jäänyt yhtään fyrkkaa ''
No ei tietenkään kun ne voi vetää rikollisesti liiveihinkin Suomen täysin rääpälemäisen lainsäädännön vuoksi.
Tottakai kaivosyhtiöiltä on otettava rahat etukäteen rahastoon kaivosten sulkemisen ja ympäristövahinkojen kattamiseen silloin kun yhtiöstä on muut rahat pumpattu ulos.
Satana että Suomessa ei veronmaksajan omaisuudella ole mitään suojaa. Sitä saa kuka vain varastaa kuinka vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konkurssipesä voisi myydä kaivoksen takaisin Outokummulle, joka myi kaivoksen pois, jotta ei joutuisi vastuuseen sen sulkemiseta. Tosin valtio omistaa Outokummusta 27 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama on meno kuin pankkialalla. Teikijät vetävät rahat omiin taskuihin esim. isoina palkkoina ja veronmaksajat kuittaavat viulut, kun systeemi menee epäkuntoon.

Ehdottaisin, että osakeyhtiölakia muutetaan niin, että omistajilla olisi aina vastuu yhtiön veloista. Ei pitäisi olla edes olemassa mitään rajoitetun vastuun omistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan syytä tarkastella nuita vakuuksien kokoja, ennen kuin lupia myönnetään?
Vakuudenhan pitäisi kattaa vaikka kuinka pahasti retuperälle jätetyn kaivosalueen ennallistaminen. Jos yritys ei tuota vakuutta kykene maksamaan, ei sillä voi olla kompetenssia hoitaa kaivostakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiturasta tehtiin ennakkotapaus tulevalle Talvivaaran alasajolle. Suomen valtio maksaa kaiken lopussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Talvivaaraa tarvitse ajaa alas kymmeniin vuosiin vielä, koska ei kaivos tuhoa luontoa, niin on erittäin hyvä jatkaa toimintaa.
Maailman puhtain ja paras kaivos on meillä, niin ei sitä todellakaan ajeta alas, vielä 50 vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhtain ja paras kaivos jonka tappiota tuottavan toiminnan rahoittaa suoraan veronmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on rikos koko isänmaatakohtaan. Kermat koitetaan kuoria päältä ja siivoaminen jätetään veronmaksajille. Uskon että kaivokset tekevät tarkat suunnitelmat miten toimitaan ettei siivouskustannukset mene kaivoksen rahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän veronmaksajilla sitä rahaa piisaa, ei tunnu missään. Talvivaaraa odotellessa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivos/ Terrafame pärjää hyvin omillaan, eikä kaivosta tarvitse sulkea vielä kymmeniin vuosiin, jos vain typerät vihreät osaavat pysyä siitä erossa, eivätkä tuhoa sillä tavoin luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristötuhot saavat kasvaa rauhassa korkoa korolle, kun vihreät eivät ole häsläämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outokumpu Oy myi muutamia vuosia sitten kannattamattoman kaivoksen kanadalaiselle "saattohoitajalle" yhdellä eurolla ja pääsi eroon ympäristövastuistaan.Kauppahinta kertoo kaiken kaupan tarkoituksesta. Näin vastuullisesti toimii Fennovoiman toiseksi suurin osakas jota suomalaiset veronmaksajat ja eläkeyhtiöt ovat viimevuosina pääomittaneet muutenkin sadoilla miljoonilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outokumpu Oyj:n suurin omistaja on Suomen valtio joka omistaa siitä 27%, joten kauppa kertoo enemmänkin valtion omistajaohjauksesta. Omistajaohjauksesta vastasi 2007 ministeri Jyri Häkämies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jorma Ollila Outokummun hallituksessa vuodesta 2013 lähtien. Myös Fennovoiman alullepanija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikku raha tuo 15 miljoonaa.
Kun Talvivaara on samassa tilanteessa, puhutaan helposti useista sadoista miljoonista, jopa miljardiluokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image