Night­wish-lau­la­ja ra­kas­tui Suomeen - suo­ma­lai­set ovat kuin si­pu­lei­ta

Nightwishin hollantilainen laulaja Floor Jansen muutti heinäkuussa Joensuuhun.

– Ajattelin tehdä niin kuin kaikki muutkin tekevät. En vain tajunnut, että olin ainut nainen miesseurassa. Sitten toinen nainen tuli sisään pyyhe päällään ja totesi ihmettelyyni, että "näin on mukavampi". Niinpä tietenkin, Nightwishin hollantilainen laulaja Floor Jansen muistelee ensimmäistä saunakokemustaan Suomessa.

Jansen pysyy kannassaan kokemuksesta huolimatta: alastomuus on luonnollista ja oikein.

– Saunominen ja avantouinti on paljon hauskempaa alasti! Jätän uimapuvun pois aina kun on mahdollista, suomalaistunut laulajatar naurahtaa.

Jansen vakinaistettiin Nightwishin solistiksi viime vuoden syksyllä, ja hän muutti heinäkuussa Joensuuhun lähemmäs muita Nightwishin jäseniä. Suomalaistuminen on sujunut hänen mielestään hyvin, vaikkakin jotain on aina opittava kantapään kautta.

– Nyt haluan oikeasti oppia hiihtämään. Ensimmäisellä kerralla lähdin ladulle ilman opetusta ja olin aivan pulassa, kun vastaan tuli mutkaisia alamäkiä. Kaaduin monta kertaa ja pahasti. Ehkä ensi kerralla olisi syytä hankkia opettaja, Jansen nauraa.

Suomalaiset kuin sipuleita

Puolen vuoden aikana Jansen ei ole ehtinyt viettää kotonaan Joensuussa edes kokonaista kuukautta.

– Parhaimmillaan vietin kaksi viikkoa putkeen kotona marraskuussa. Se oli aivan mahtavaa! Marraskuulla on täällä turhaan huono maine.

Lyhyessä ajassa Jansen on ehtinyt jo kaataa pari stereotypiaa. Kaikki suomalaiset eivät rakastakaan avantouintia, eikä suomalaisiin olekaan mahdotonta saada kontaktia.

– Pohjoiskarjalaiset ovatkin aidon avoimia ja auttavaisia. Vaikka he eivät osaisi englantia, he ovat valmiita auttamaan, Jansen hämmästelee.

Muutoin suomalaisia Jansen vertaa sipuleihin. Päältä voi nähdä vain ulkokuoren, mutta kerros kerrokselta ihmisen voi kuoria auki.

– Kerrosten kuorimiseen tarvitaan aikaa, mutta se on sen arvoista. Voi luottaa siihen, että sisältä löytyy lopulta aito ihminen – ei mitään teeskentelyä.

Kielteinen yllätys Suomessa oli puolestaan pimeys.

– Luulin, että kylmä olisi vaivannut minua eniten. Pimeyttä ei voi kuitenkaan edes kuvitella etukäteen, vaikka siitä kuinka olisi kerrottu.

Irti vallankahvasta

Keväällä julkaistava Nightwishin albumi on ensimmäinen, jossa Floor Jansen on solistina. Samalla se on Jansenille ensimmäinen levy, jossa hän ei ole ollut sanoittamassa tai säveltämässä ainuttakaan kappaletta.

Laulajatar vakuuttaa, ettei vallasta luopuminen ole ollut ongelma.

– Egollani ei ole tarvetta olla sanoittaja Nightwishissa – se olisi nimittäin ainut syy, koska laulut ovat niin hyviä. Minulla oli tarpeeksi tilaa rakentaa tarinaa äänelläni.

Nightwishin Pohjois-Amerikan kiertueelle Jansen on menossa rennoin mielin. Tällä kertaa hän nimittäin osaa jopa kappaleet ulkoa.

– Ensimmäiselle Nightwishin keikalle ehdin harjoitella vain bussissa ja lentokoneessa. Nyt voin lähteä aivan uudella itseluottamuksella. Valloitetaan Amerikka ja opetetaan heille vähän suomalaisia tapoja!

Ennen kiertuetta Jansen haluaa viettää vielä mahdollisimman paljon aikaa kotonaan Joensuussa. Myös joulun hän viettää kotona.

– En haluaisi viettää sitä missään muualla.