Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Net­ti­hui­ja­rit ka­las­te­le­vat pääsyä kan­sa­lais­ten verk­ko­pank­kei­hin Goog­le-ha­ku­jen kautta – Fi­nans­si­ala ry. va­roit­taa ereh­dyt­tä­vän sa­man­kal­tai­sis­ta verk­ko­si­vuis­ta

Huijarit havittelevat ihmisten verkkopankkitunnuksia nyt Google-hakutulosten avulla, Finanssiala ry. varoittaa. Järjestö muistuttaa, että verkkopankkiin tulisi kirjautua aina selaimen osoitekenttään kirjoitetun sivuston kautta. Kuvituskuva.
Huijarit havittelevat ihmisten verkkopankkitunnuksia nyt Google-hakutulosten avulla, Finanssiala ry. varoittaa. Järjestö muistuttaa, että verkkopankkiin tulisi kirjautua aina selaimen osoitekenttään kirjoitetun sivuston kautta. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Huijarit pyrkivät tällä hetkellä erittäin aktiivisesti verkkopankkeihin tuttujen sähköpostilinkkien avulla, varoittaa Finanssiala ry. Huijarien uutena juonena on huijauskampanja, jossa rikolliset ovat tavalla tai toisella onnistuneet ujuttamaan huijaussivustojaan Googlen hakutuloksiin.

Pankit neuvovat asiakkaitaan, ettei heillä kannata mennä verkkopankkiin hakemalla pankkinsa nimeä Google-haussa, vaan aina kirjoittamalla osoite selaimensa osoitekenttään. Huijaussivuja on havaittu Finanssiala ry:n mukaan useiden pankkien nimissä. Tiedossa ei ole vielä, miten rikolliset ovat saaneet huijaussivustonsa hakutuloksiin.

– Googlen algoritmit suosivat tietynlaisia sisältöjä. Ilmeisesti huijarit ovat jotenkin onnistuneet manipuloimaan näitä algoritmeja, Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kommentoi järjestön julkaisemassa tiedotteessa.

Saxholm varoittaa, että huijareiden rakentamat sivut näyttävät erittäin uskottavilta ja joissain tapauksissa ainoa ero voi olla yksi poikkeava merkki verkkosivun osoitteessa. Finanssiala suositteleekin verkkopankin Google-haun välttämisen lisäksi vanhoja tuttuja verkkoturvallisuustoimia.

– Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos tällaisen viestin saa, kyseessä on huijari, Saxholm teroittaa.