Nelli, Sara ja Sissel ta­voit­te­le­vat Oulun Lucian kynt­ti­lä­kruu­nua – nyt voit ää­nes­tää suo­sik­kia­si

-
Kuva: Susanna Eksymä

On tullut jälleen aika valita Oululle oma Lucia-neito. Lucia valitaan tänä vuonna Svenska Privatskolan i Uleåborgin abiturienttien joukosta jo neljättäkymmenettä kertaa. Tänä vuonna Lucian kruunua tavoittelevat Nelli Kokko, Sara Kivioja ja Sissel Granholm.

Oululaiset pääsevät äänestämään suosikkiaan Oulu247 -mobiilisovelluksessa, joka on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista.

Äänestys käynnistyy tänään, ruotsalaisuuden päivänä 6. marraskuuta. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 29. marraskuuta puoleenyöhön saakka.

Iloa ja valoa virtuaalisesti

Oulun vuoden 2020 Lucia-neito kruunataan perinteisin menoin Rotuaarin lavalla perjantaina 11. joulukuuta, mikäli koronatilanne sallii. Lucian kruunaa tänä vuonna

Oulun ruotsalaisen koulun rehtori Seppo Kallio. Tuoreen Lucian lisäksi kruunajaistapahtumassa esiintyy Oulun ruotsalaisen koulun Lucia-kuoro.

– Muutoin Oulun Lucia-juhlallisuudet poikkeavat merkittävästi perinteisestä vallitsevan koronatilanteen vuoksi, kertoo Lucia-mamma Anna-Maria Nyman.

Perinteistä Lucia-kiertuetta sairaaloihin ja palvelutaloihin ei tänä vuonna järjestetä. Kiertueen sijaan Lucia neitoineen ja kuoroineen tuo iloa ja valoa oululaisten joulunalusaikaan videotervehdyksen muodossa.

– Lucia-trio ei esiinny myöskään koulullamme, mutta koska Lucia-perinne on meille hyvin tärkeä ja rakas, olemme järjestäneet oppilaille Lucian päivän kunniaksi Lucia-pulla- sekä glögitarjoilun. Oppilaamme tulevat näkemään myös Lucian videotervehdyksen ensimmäisten joukossa, Nyman kertoo.

Nyman toimii Oulun Lucia-juhlallisuuksia koordinoivana Lucia-mammana ensimmäistä kertaa.

– Perinne on sydäntäni lähellä, sillä se on ollut osa minua pienestä pitäen. Minulle on kunnia jatkaa tätä perinnettä, vaikka koronamääräykset asettavatkin rajoituksia. Toivon joka tapauksessa, että myös tämän vuoden Lucia-trio voi levittää paljon valoa ja iloa ihmisille.

-
Kuva: Susanna Eksymä

Nelli Kokko, 18

Mikä sai sinut lähtemään Lucia-ehdokkaaksi?

Olen pienestä pitäen ihaillen seurannut Lucia-perinnettä Oulussa. Asuimme minun varhaislapsuuteni Ruotsissa, jolloin sain kunnian olla päiväkodin Lucia. Myöhemmin olen ollut Svenska Privatskolan i Uleåborgin ”Lilla-Lucia” vuonna 2011. Halusin vielä kerran osallistua tähän ihastuttavaan perinteeseen, joka tuo iloa ja valoa jokaisen sydämeen.

Miksi juuri sinusta tulisi hyvä Lucia?

Olen iloinen ja positiivinen valonkantaja.

Mitä Lucian päivä sinulle merkitsee?

Minun joulunodotukseeni on aina kuulunut Lucian päivän vietto. Minulle Lucian päivä on yhtä tärkeä osa joulunodotusta, kun joillekin pipareiden leipominen tai joulutorttujen tekeminen. Minulle Lucian päivä merkitsee iloa, valoa ja rauhaa.

Millaiset asiat tuovat valoa sinun elämääsi?

Minun elämääni tuo valoa läheiset ja harrastamisen mahdollisuus.

Harrastuksesi?

Crossfit, Kuntopotkunyrkkeily, kuntosali ja lenkkeily.

Tulevaisuudensuunnitelmasi?

Lukion jälkeen aion pyrkiä lukemaan lääketiedettä, sillä se on minun suurin unelmani.

Ruotsinkielinen tervehdyksesi Forum24-lehden lukijoille?

Mitt i dessa svåra tider vill jag önska er en riktigt god jul. Låt oss ta hand om varandra.

-
Kuva: Susanna Eksymä

Sara Kivioja, 18

Mikä sai sinut lähtemään Lucia-ehdokkaaksi?

Olen ollut aiempina vuosina mukana Lucia-kuorossa laulamassa ja nähnyt läheltä kuinka paljon iloa Lucia voi välittää ympärilleen. Haluan olla itse myös mukana jakamassa tukea ja toivoa ihmisille.

Miksi juuri sinusta tulisi hyvä Lucia?

Mielestäni hyvä Lucia on sellainen, joka on aito ja helposti lähestyttävä, empaattinen ja avarakatseinen maailman suhteen, sellainen joka tosissaan toivoo ja haluaa hyvää ihmisille. Minusta tulisi hyvä Lucia siksi, että olen luonteeltani toiveikas ja avoin uusille asioille, pystyn asettumaan toisen asemaan ja haluan todella auttaa ja tukea ihmisiä.

Mitä Lucian päivä sinulle merkitsee?

Minulla on täysin suomalaiset juuret ja olen käynyt myös suomenkielisen peruskoulun. Ennen ruotsinkieliseen lukioon tuloa Lucian päivän merkitys oli vain joulukalenterin luukusta löytyvä tyttö seppele päässään. Svenska Privatskolaniin tulon jälkeen Lucian ja Lucian päivän merkitys on muuttunut huomattavasti, kun olen päässyt osaksi Lucia-perinteitä ja nähnyt sen ilon ja valon, mitä Lucia ympärilleen jakaa. Nykyään Lucian päivä merkitsee minulle rauhaa, iloa ja toivoa.

Millaiset asiat tuovat valoa sinun elämääsi?

Arjen pienet asiat tekevät minut iloiseksi. Rakastan aamuteetäni ja tunnetta liikuntasuorituksen jälkeen. Perhe ja ystävät ovat kuitenkin kaikkein suurin ilon ja valon lähde elämässäni.


Harrastuksesi?

Harrastan liikuntaa monessa sen eri muodossa. Säännöllisesti käyn kuitenkin crosfitissa, kuntopotkunyrkkeilyssä, salilla ja juoksemassa. Urheilun vastapainoksi tykkään katsella sarjoja ja elokuvia sekä lukea kirjoja.

Tulevaisuudensuunnitelmasi?

Vielä ei ole tarkkaa suunnitelmaa siitä mitä haluan tulevaisuudessa tehdä, todennäköisesti siis lukion jälkeen on tiedossa välivuosi työn parissa. Pieni hengähdystauko koulusta tulee todella tarpeeseen. Yliopistoon olisi kuitenkin tarkoitus jossain vaiheessa hakea ja pohjoismaissa opiskelu kiinnostaa.

Ruotsinkielinen tervehdyksesi Forum24-lehden lukijoille?

Ta hand om varandra, försök att hitta glädje även om tiderna är svåra för alla, och avslutningsvis önskar jag er världens bästa jul!

-
Kuva: Susanna Eksymä

Sissel Granholm, 18

Mikä sai sinut lähtemään Lucia-ehdokkaaksi?

Olen pienestä pitäen ihaillut ja arvostanut Luciaa ilon tuojana. Muistan pienenä miettineeni, että haluaisin itse joskus pystyä tuomaan jollekin samanlaisen tunteen ilosta ja toivosta.

Miksi juuri sinusta tulisi hyvä Lucia?

Haluan aidosti tuoda iloa ja positiivisuutta sinne missä sitä eniten tarvitaan. Varsinkin tänä vuonna näissä erityisolosuhteissa, joissa kanssakäyminen on rajoitettua. Mielestäni varsinkin tänä vuonna Lucia voi tehdä erityisen suuren vaikutuksen tuomalla positiivisuutta ja lämpöä ihmisille.

Mitä Lucian päivä sinulle merkitsee?

Lucian päivä merkitsee minulle laskeutumista joulurauhaan sekä ilon ja lämmön jakamista. Lucian päivä muodostaa omalla tavallaan sillan pimeyden yli valoon.

Millaiset asiat tuovat valoa sinun elämääsi?

Arjen pienet ilot sekä ystävät ja perhe. Tämän hetkinen tilanne saa minut arvostamaan tapaamisia läheisteini kanssa entistä enemmän.

Harrastuksesi?

Vietän paljon aikaa ystävieni kanssa. Tutkin myös mielelläni rajojani monipuolisen liikunnan parissa, kuten alppihiihdossa, jossa valmistun pian hiihdonopettajaksi tai sitten esimerkiksi hevosvesihiihdossa.

Tulevaisuudensuunnitelmasi?

Lukion jälkeen haluan yliopistoon opiskelemaan. Haaveenani olisi opiskella osittain myös ulkomailla. Opiskelujeni jälkeen haluaisin työskennellä ihmisoikeuksien parissa.

Ruotsinkielinen tervehdyksesi Forum24-lehden lukijoille?

Jag vill önska alla en fridfull väntan på jul och hopp och glädje i dessa lite dystrare corona tider.