Neljä kuollut kuor­ma-au­ton ajettua vä­ki­jouk­koon Tuk­hol­mas­sa, ter­ro­ri­tut­kin­ta hil­jen­si kau­pun­gin kes­kus­tan

Ruotsin poliisin mukaan ainakin neljä ihmistä on kuollut, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Drottningatanilla Tukholman ydinkeskustassa.

Poliisi on kertonut ainakin kolmen ihmisen kuolleen, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon ja päin tavarataloa Tukholman keskustassa. Kuorma-auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa Tukholmassa perjantaina iltapäivällä. Sen jälkeen alueelle tuli paljon poliiseja ja pelastushenkilöstöä. Poliisit eristivät alueita Tukholman keskustassa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Poliisi tutkii tapausta terrori-iskuna.
Poliisi on kertonut ainakin kolmen ihmisen kuolleen, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon ja päin tavarataloa Tukholman keskustassa.
Poliisi on kertonut ainakin kolmen ihmisen kuolleen, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon ja päin tavarataloa Tukholman keskustassa.
Kuva: ANDERS WIKLUND

Ruotsin poliisin mukaan ainakin neljä ihmistä on kuollut, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Drottningatanilla Tukholman ydinkeskustassa. Lisäksi useita ihmisiä on loukkaantunut.

Kuorma-auto ajoi kävelykadulla päin Åhlensin tavarataloa perjantaina iltapäivällä. Aftonbladetin mukaan auton omistama Spendrups-panimo on kertonut, että auto oli varastettu.

Poliisi tutkii tapahtunutta terrori-iskuna.

Poliisi kertoi perjantai-iltana, että se on ottanut kiinni kaksi henkilöä kuulustelujen vuoksi. Poliisi ei kertonut tarkemmin, missä ja milloin kiinniotot on tehty.

Julkisuudessa liikkui tietoja yhden henkilön kiinniotosta ja iltapäivällä. Silloin poliisi kiisti tiedon.

Kuorma-auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa Tukholmassa perjantaina iltapäivällä. Sen jälkeen alueelle tuli paljon poliiseja ja pelastushenkilöstöä.
Kuorma-auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa Tukholmassa perjantaina iltapäivällä. Sen jälkeen alueelle tuli paljon poliiseja ja pelastushenkilöstöä.
Kuva: ANDREAS SCHYMAN

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi uutistoimisto TT:lle, että Drottninggatanin tapahtumissa kaikki viittaa terrori-iskuun. Löfvenin mukaan Ruotsi on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

Useita suomalaisia kävelykadulla

Silminnäkijät ovat kertoneet TT:lle, että iskun aikana paikalla olleet käyttäytyivät hysteerisesti, huusivat ja itkivät.

Suomen ulkoministeriön mukaan ei ole tiedossa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia. Useita suomalaisia on kuitenkin ollut tapahtumapaikalla.

Suomalainen Kirsi oli 50 metrin päässä tavaratalosta törmäyksen tapahduttua. Kun väkijoukko kääntyi ja lähti juoksemaan häntä kohti, myös Kirsi pakeni paikalta lastensa kanssa.

Yksi suomalaisnainen oli puolestaan ostoksilla Åhlensilla, kun hän näki kuorma-auton lähestyvän rakennusta. Nainen pakeni sovituskoppiin.

Lehdistöneuvos Niina Hyrsky pelastui täpärästi kuorma-auton alta kadulla. Hän hyppäsi viime hetkellä sivuun ympärillä olevien ihmisten reaktioiden vuoksi. 

TT:n toimittajan mukaan useita ihmisiä vietiin kävelykadulta ambulansseilla sairaalaan. Useita siviiliasuisia lääkäreitä oli tullut paikalle hoitamaan loukkaantuneita.

Ruotsin virkamieslähteiden mukaan valtioneuvoston rakennus on Tukholmassa suljettiin iltapäivällä. Korkeimmat virkamiehet saivat käskyn siirtyä suojattuihin tiloihin.

Suuria alueita eristetty

Tukholman keskustassa suuria alueita on eristetty epäillyn terrori-iskun takia. Poliisi on määrännyt muun muassa Tukholman päärautatieaseman tyhjennettäväksi ihmisistä, kertoo ruotsalaisen rautatieyhtiö Jernhusenin mediapalvelu.

Kaupungin metroliikenne on suljettu tapahtumien vuoksi. Ruotsin viranomaisten mukaan myös junaliikenne Tukholman ohi on pysäytetty. Lentoliikenne sen sijaan toimii normaalisti.

Julkisen liikenteen hiljenemisen vuoksi Tukholman kadut täyttyivät jalankulkijoista, kun tuhannet ihmiset kävelivät työpaikoiltaan viikonlopun viettoon.

Poliisi sai hälytyksen tavarataloon ajaneesta kuorma-autosta kello 14.53 paikallista aikaa eli 15.53 Suomen aikaa.

Dagens Nyheter kertoi aiemmin, että vahvistamattomien tietojen mukaan Tukholman Fridhemsplanilla olisi vaihdettu laukauksia. Ruotsin poliisin mukaan todisteita laukaustenvaihdosta ei ole.

Sipilä: Erittäin valitettavaa

Suomalaispoliitikot ovat ottaneet osaa ruotsalaisten suruun. Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta.

– Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa, hän sanoi tiedotteessa.

– Erittäin valitettavaa. Suruvalittelut naapuriin, sanoi puolestaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) MTV:lle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tapahtunutta Twitterissä.

– Kauheita uutisia Tukholmasta. Olette ajatuksissamme, Orpo kirjoitti.

Katso kuvia Tukholmasta.

Tapahtuman uhrimäärä korjattiin kolmesta viiteen Ruotsin poliisin tietoihin perustuen 7.4. kello 17.15