Kolumni: Mikä siinä yli­opis­ton muu­tos­sa olisi niin ka­ma­laa?

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Na­to-ovi edel­leen auki

Suomi pitää edelleen auki mahdollisuutta hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Tänään hyväksytyn turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaan on olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen poistui valtioneuvostosta Helsingissä ulkopoliittisen johdon hyväksyttyä lopullisesti uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen poistui valtioneuvostosta Helsingissä ulkopoliittisen johdon hyväksyttyä lopullisesti uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon.

Suomi pitää edelleen näkyvästi auki mahdollisuutta hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Uudessa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa mainitaan, että on olemassa vastakin vahvoja perusteita harkita Nato-jäsenyyttä.

Hallitus kuitenkin korostaa, että laaja poliittinen yhteisymmärrys on välttämätöntä ja kansalaismielipiteen huomioiminen tärkeää jäsenyydestä päätettäessä. Selonteko hyväksyttiin perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.

Hallitus tuo esiin jäsenyyden etuja ja haittoja. Jäsenenä Suomi olisi täysivaltaisesti mukana päätöksenteossa. Toisaalta jäsenenä Suomeen kohdistuisi entistä voimakkaammin yleisen taakanjaon ja solidaarisuuden perusteella poliittisia odotuksia.

Suomeen ei arvioida kohdistuvan sotilaallista painostusta tai voimankäyttöä ilman, että se olisi osa laajempaa kansainvälistä konfliktia. Puolustusmenoja kasvatetaan budjetissa tällä vaalikaudella niin, että ne kattavat ilman organisaatiomuutoksia täysimääräisesti hinta- ja kustannusmuutokset. Seuraavalla vaalikaudella tämän päälle tulee kahden prosentin korotus vuosittain.