Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Näl­kä­päi­vä-ke­räys jär­jes­te­tään tämän viikon lopulla – Ouluun tar­vi­taan li­pas­ke­rää­jiä, lah­joit­taa voi myös netin kautta

Nälkäpäivä-keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet.
Nälkäpäivä-keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet.
Kuva: Jarkko Mikkonen

Suomen Punainen Risti (SPR) kerää Nälkäpäivänä varoja SPR:n katastrofirahastoon. Varat eivät ole ennalta sidottu tiettyyn kohteeseen, vaan rahaston avulla voidaan nopeasti auttaa siellä, missä apua tarvitaan.

Tällä hetkellä avun tarve on suuri erityisesti tulvista kärsivässä Pakistanissa sekä Itä-Afrikassa, jota uhkaa suurin nälkäkriisi vuosikymmeniin.

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään Suomessa torstaista lauantaihin 22.–24. syyskuuta, kerrotaan SPR:n tiedotteessa.

SPR:n Oulun piiri kertoo, että keräykseen tarvitaan suuri määrä vapaaehtoisia lipaskerääjiä. Kerääjäksi voi lähteä ilman aiempaa kokemusta. Keräyslippaan ja -liivin saa Oulun osaston keräyskeskuksesta osoitteesta Kainuuntie 1. Keskus on auki torstaina ja perjantaina kello 10–20 ja lauantaina kello 10–18.

Lauantaina Punainen Risti järjestään Raksilan Prisman edessä Hyvän mielen ruokaa -tapahtuman. Siellä saa lahjoitusta vastaan annoksen kasvishernekeittoa, pyttipannua tai grillimakkaraa. Ruokaa on tarjolla kello 11–14 tai niin kauan kuin annoksia riittää.

SPR:n Oulun osaston Nälkäpäivä-keräykseen voi osallistua myös MobilePayn kautta.

Itä-Afrikassa ja Pakistanissa paha tilanne

Itä-Afrikkaa uhkaa suurin nälkäkriisi 40 vuoteen. Ruoka on vaarassa loppua kokonaan yli 22 miljoonalta Afrikan sarvessa asuvalta ihmiseltä. Nälkäkriisin taustalla Keniassa, Etiopiassa ja Somaliassa ovat pitkittynyt kuivuus, konfliktit sekä koronapandemian vaikutukset.

Nälkäkriisiä pahentavat entisestään ruoan, polttoaineiden ja lannoitteiden nousevat hinnat. Taistelut Ukrainassa heijastuvat alueelle, jonka vehnän tuonti on ollut Ukrainan ja Venäjän varassa.

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset phenevat luultua nopeammin ja siitä kärsivät yhteisöjen haavoittuvimmat. Nälkäkriisi on erityisen vakava uhka pienten lasten kehitykselle ja terveydelle, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski tiedotteessa.

Punaisen Ristin tukemilla terveysklinikoilla Somaliassa keskitytään erityisesti äiti- ja lapsiterveyteen, synnytyksiin ja neuvolapalveluihin.

Haavoittuvimmassa asemassa olevat saavat Etiopiassa ja Somaliassa myös käteisapua. Tukea ohjataan erityisesti raskaana oleville naisille, vammaisille sekä perheille, joissa on aliravittuja lapsia.

Juttua muokattu kello 13.22. Juttuun ja otsikkoon lisätty tietoa Oulun keräyksestä.