Pysäköinti: Ki­vi­sy­dä­men uudet jär­jes­te­lyt epäi­lyt­tä­vät, mutta saavat myös kii­tos­ta Kalevan ky­se­lys­sä

Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Näistä hal­li­tus päätti: Al­ko­ho­li- ja tu­pak­ka­ve­ro nou­se­vat, si­säi­seen tur­val­li­suu­teen rahaa

Velkaantuminen suhteessa kansantuotteeseen näyttää taittuneen, velaksi eläminen loppuu 2021, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo.
Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo.
Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että velkaantuminen suhteessa kansantuotteeseen näyttää taittuneen ja velaksi eläminen loppuu 2021. Sipilän mukaan uusien ennusteiden mukaan tavoitteiden toteutuminen velkaantumisen loppumisesta on entistä lähempänä.

Lisäksi Sipilän mukaan kokonaisveroaste ei vaalikauden aikana nouse.

Alkoholiveroa nostetaan 100 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Hallitus nostaa lisäksi lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja nettomääräisesti 45 miljoonalla.

Lisäksi tupakkaveron korotuksia jatketaan hallitusohjelman mukaisesti. Ensi vuonna korotus on 68 miljoonaa euroa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedottaa, että budjetissa on sovittu muun muassa työttömien opiskelumahdollisuuksien helpottamisesta. Työtön voi jatkossa opiskella päätoimisesti ja nostaa samalla työttömyysetuutta ilman TE-toimiston harkintaa silloin, kun opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta.

Lisäksi Lintilän mukaan työttömyysjakson alun omavastuupäivien määrää vähennetään. Lisäksi työttömien oikeutta aloittaa yritystoiminta työttömyysturvalla helpotetaan.

Orpo: Sisäiseen turvallisuuteen 17 miljoonaa lisää

Valtiovarainministeri Orpo kertoo, että sisäiseen turvallisuuteen lisätään 17 miljoonaa euroa. Summasta menee 5 miljoonaa euroa oikeusministeriölle, ja 12 miljoonaa osoitetaan poliisille ja suojelupoliisille.

Turun joukkopuukotuksen seurauksena turvallisuusasiat nousivat tärkeäksi teemaksi riihessä. Orpo sanoo, että päätös lisärahoista tehtiin uudelleenarvioinnin jälkeen.

Väylähankkeista kehyksiin mahtuu Orpon mukaan Kokkolan väylä. Hailuodon sillan voi suunnitella niin, että se rahoitetaan lautoista säästyvillä varoilla.

Hallitus käy läpi Suomen terrorismilainsäädännön ja tekee siihen muutoksia, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.). Terho sanoo, että suunnitelmissa on muuttaa kansalaisuuslakia niin, että kansalaisuus otetaan pois kaksoiskansalaisilta, jotka syyllistyvät terroritekoon.

Autojen romutuspalkkioon rahaa ensi vuonna

Autojen romutuspalkkioon on varattu 8 miljoonaa euroa ensi vuodelle, kertoo hallitukseen kuuluvan Sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Ari Jalonen tiedotteessa.

Jalosen mukaan romutushyvityksiä saa uuden vähäpäästöisen auton oston yhteydessä niin kauan kuin potista riittää rahaa.

Siniset olivat ehdottaneet, että hallitus palauttaisi romutuspalkkion ensi vuodelle. Romutuspalkkiota kokeiltiin Suomessa toissa vuonna.