Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Myy­rä­kan­nat kas­va­neet viime ke­vääs­tä – met­sä­myy­rien li­sään­ty­mi­nen kas­vat­taa myy­rä­kuu­me­ris­kiä

Metsä-Lapin ja Koillismaan myyräkantojen kasvu keskeytyi talven aikana, mutta ne toipuivat kesän aikana lähes ennalleen.

Myyräkannat romahtivat Kainuussa, Savossa ja Karjalassa sekä Etelä-Suomessa viime talven aikana.
Myyräkannat romahtivat Kainuussa, Savossa ja Karjalassa sekä Etelä-Suomessa viime talven aikana.

Myyräkannat ovat kasvaneet laajoilla alueilla kevään 2020 jälkeen, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurannasta.

Myyräkannat ovat nousseet erityisesti Länsi- ja Keski-Suomessa. Itä- ja Etelä-Suomessa myyriä on paikoin yhtä runsaasti kuin syksyllä 2019, mutta paikoin myyriä on niukasti. Ylä-Lapin myyräkannat puolestaan ovat romahtaneet, mutta Metsä-Lapissa myyriä esiintyy kohtalaisesti tai paikoin runsaasti.

Myyräkannat romahtivat Kainuussa, Savossa ja Karjalassa sekä Etelä-Suomessa viime talven aikana. Yleensä romahdus jatkuu koko seuraavan kesän yli säännöllisen kannanvaihtelun mukaisesti.

− Kuluneena kesänä myyrämäärät nousivat kuitenkin poikkeuksellisesti uudelleen kohtalaisiin tiheyksiin. Kanta-Hämeessä myyriä on paikoin jopa enemmän kuin viime syksynä, johtava tutkija Otso Huitu Lukesta kertoo tiedotteessa.

Kesän aikana voimakkaimmin runsastuneet lajit ovat metsämyyrä ja metsähiiri. Peltomyyräkannat puolestaan ovat vaatimattomat.

Itä- ja Etelä-Suomessa kesän olosuhteet olivat suotuisat myyräkantojen kasvulle.

– Epätavallinen, huipun jälkeinen myyrien voimakas runsastuminen on voinut johtua kasvinsyöjän kannalta hyvästä ravintotilanteesta kasvukauden aikana tai saalistuspaineen alhaisuudesta, Huitu pohtii.

Metsä-Lapin ja Koillismaan myyräkantojen kasvu keskeytyi talven aikana, mutta ne toipuivat kesän aikana lähes ennalleen. Läntisessä Lapissa myyriä on edelleen vähän.

Muoniosta Inariin ulottuvalla vyöhykkeellä myyriä oli syksyllä runsaasti. Määrän ennustetaan romahtavan alkavan talven aikana. Tunturi-Lapissa myyräkannat romahtivat jo viime talven aikana. Pohjoisimmassa Lapissa pikkujyrsijöitä on ensi kesänä niukasti.

Metsämyyrät ovat yleisiä erityisesti Itä-, Keski- ja Etelä-Suomessa sekä Pirkanmaalla. Ne hakeutuvat loppusyksystä ja alkutalvesta ihmisasutuksiin erityisesti haja-asutusalueilla. Myyrille kelpaavat talvehtimispaikoiksi kuivien liiterien ja mökkien lisäksi myös vakituisesti asutut rakennukset.

Luonnonvarakeskus kehottaa poistamaan myyrät loukuilla myyräkuumeriskin minimoimiseksi. Myyräkuume tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä.