Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Myrskyn saldo: Vettä kel­la­reis­sa, Stock­mann kiinni, kym­me­niä kaa­tu­nei­ta puita

Maanantai-iltapäivän ukkosmyrsky nosti veden tielle useissa paikoissa Oulua. Muun muassa eteläinen ja pohjoinen alikulkukäytävä olivat veden vallassa.

Aleksanterinkadun ja Albertinkadun risteyksessä pystyi veneilemään kumiveneellä.
Aleksanterinkadun ja Albertinkadun risteyksessä pystyi veneilemään kumiveneellä.

Maanantai-iltapäivän ukkosmyrsky nosti veden tielle useissa paikoissa Oulua. Muun muassa eteläinen ja pohjoinen alikulkukäytävä olivat veden vallassa.

Pelastuslaitos neuvoi autoilijoita ajamaan vaihtoehtoisia reittejä. Vesi nousi tielle muun muassa keskustassa, Madetojan salin edustalla ja Tuiran Koskitiellä.

Ukkonen aiheutti palokunnalle noin 40 vahingontorjuntatehtävää. Kyse on ollut lähinnä vesivahingoista. Palokunnan mukaan tehtäviä on tullut Oulun ja Haukiputaan alueella, suurin osa Oulussa.

Illalla yhdeksän jälkeen tilanne alkoi pelastuslaitoksen osalta hieman helpottamaan. Päivystävä palomestari Veli Nikula kertoi Kaleva.fi:lle illansuussa, että käynnissä oli vielä lukuisia raivaustehtäviä.

"Oulun alueella on kaatunut kymmeniä puita ajoradoille ja pyöräteille, ja niiden raivaamisessa menee vielä useita tunteja. Lisäksi vettä pumpataan pois useista kiinteistöistä", Nikula sanoo.

Stockmann jouduttiin sulkemaan

Tavaratalo Stockmannilla jouduttiin sulkemaan kaksi kerrosta heti ukkoskuuron alettua vesivahingon takia.

Stockmannin mukaan tavaratalon ensimmäinen kerros pysyi aluksi auki, mutta toinen ja kolmas kerros jouduttiin sulkemaan, kun viemäriputkesta tuli vettä noin 200-300 neliömetrin alueelle toiseen ja kolmanteen kerrokseen.

Ennen seitsemää tuli tieto, että koko tavaratalo suljetaan. Stockmann kuitenkin aiotaan avata tiistaina.

Silminnäkijän mukaan keskustassa sijaitsevassa Beauty Center -kuntokeskuksessa viemärivesi nousi jumppasalin ja pukuhuoneiden lattialle. Kiinteistöjen kellareissa on ollut vettä ainakin Asemakadulla.

Poliisi: Henkilövahingoilta säästytty

Poliisin johtokeskuksen tilannepäivystäjä Juha Karjalainen sanoi ennen iltakahdeksaa, että myrsky on työllistänyt enimmäkseen palokuntaa. Kova tuuli ja rankkasade sai alikulut ja viemärit tulvimaan, mutta poliisilla ei juuri ollut tehtävää.

"Henkilövahingoilta on säilytty ja se tietysti on tärkeintä", Karjalainen sanoo.

Pelastuslaitoksenkaan tietoon ei ole tullut henkilövahinkoja.

Satoja salamoita Oulun alueella

Oulun alueella nähtiin Ilmatieteen laitoksen mukaan 400 salamaa puolessa tunnissa. Vettä tuli 26 millimetriä kahden tunnin aikana viiden ja seitsemän välillä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pauliina Kuokka kertoo, että ukonilma syntyi, kun Venäjältä ja Etelä-Suomesta virrannut lämmin ja kostea ilmamassa törmäsi Oulun seudulla viileämpään ilmarintamaan. Kuokka luonnehti myrskyä "voimakkaaksi rajuilmaksi."

Virpiniemessä myrsky kaatoi silminnäkijöiden mukaan kymmeniä puita. Myös sähköt olivat poikki ainakin joissain osissa Virpiniemeä.

Todistitko ukkosmyrskyn tuhoja? Lähetä myrskykuvia ja muita havaintoja numeroon 13222 tai Kaleva.fi:n verkkolomakkeen kautta!