Myrsky on tehnyt tu­ho­jaan: Laajat säh­kö­kat­kot tulivat nyt poh­joi­seen­kin – ajokeli on paikoin erit­täin huono

Kova myrsky saapui sunnuntaina illalla Suomeen. Samalla ajokeli muuttui huonoksi monin paikoin Pohjois-Suomessa.

Kelikameran kuvaa Taivalkoskelta. Lumisateen ja lumipeitteisten tienpintojen vuoksi ajokeli on huono tai paikoin erittäin huono Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla.
Kelikameran kuvaa Taivalkoskelta.
Kelikameran kuvaa Taivalkoskelta.

Kova myrsky saapui sunnuntaina illalla Suomeen. Samalla ajokeli muuttui huonoksi monin paikoin Pohjois-Suomessa.

Lumisateen ja lumipeitteisten sekä sohjoisten tienpintojen vuoksi ajokeli on huono tai paikoin erittäin huono Lapissa, Kainuussa sekä Koillismaalla. Asiasta varoittaa tieliikennekeskus.

– Näyttää siltä, että puolenyön molemmin puolin olisivat kovimmat tuulet ja ne painottuisivat pohjalaismaakuntiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula.

Pelastuslaitoksilla ympäri maan oli illan mittaan enemmän ja enemmän vahingontorjuntatehtäviä. Tuuli esimerkiksi kaatoi puita teille. Lisäksi myrsky esimerkiksi irrotti kattopeltejä.

STT:n mukaan Espoossa puu kaatui bussin päälle. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Oulun pelastuslaitokselta kerrottiin hieman kello 23 jälkeen Kalevalle, että myrskyyn liittyviä tehtäviä ei seudulla ole ollut.

Myräkkä katkoi sähköjä eri puolilta Suomea tuhansilta talouksilta. Katkot listääntyivät illan mittaan ja noin kello 21.40 sähköttä oli jo yli 16 000 asiakasta. Tilanne kohentui puoltayötä lähestyttäessä, mutta määrä vaihtelee jatkuvasti.

Pohjois-Suomessa katkoja oli alkuillasta vielä vähänlaisesti, mutta Kuusamossa toistasataa asiakasta oli jo alkuillasta ilman sähköjä. Oulun Energian alueella katkoja ei kello 23.10 mennessä ollut lainkaan.

Loppuillasta sähkökatkot tulivat pohjoiseenkin. Sähköjä katkeili ainakin Vaalassa, Paltamossa, Hyrynsalmella ja Puolangalla.

Runsaasti katkoja oli illan mittaan esimerkiksi Kristiinankaupungissa ja Porissa, joissa liki 2 000 asiakasta oli ilman illalla sähköjä.

Katkoja oli illan mittaan noin 70 kunnassa ja yli 20 sähköyhtiön alueella. 

STT:n mukaan myrsky saattaa aiheuttaa Itämerellä liikennöivien matkustajalaivojen myöhästymisiä. Wasaline ilmoitti jo aiemmin, että yhtiön sunnuntai-illan lähtö Vaasasta ja maanantain puolenpäivän lähtö Uumajasta on peruttu.

Merivartiosto varoitti sunnuntaina, että vesi nousee Perämerellä sunnuntaina ja maantaina pahimmillaan yli kaksi metriä normaalia keskiarvoa korkeammalle. Veden korkeuden huipun ennustetaan olevan varhain maanantaiaamuna.

Voimakas nousu aiheuttaa isoja muutoksia jäällä. Pahimmillaan paksutkin jääkerrokset voivat liikkua, ja railoja syntyy yllättäviin paikkoihin.

– Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia varsinkin talvimyrskyissä, Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä sanoo.

Lauttarannasta kerrottiin illalla Kalevalle, että Hailuodon lauttaliikenteen uskotaan jatkuvan normaalina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimmat myrskypuuskat maa-alueilla esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella ja myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.

Tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla myrskylukemiin.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.