Myl­ly­tul­lin puu­kot­ta­ja kiistää ha­lun­neen­sa surmata

Myllytullin puukotuksesta syytetty nuori oululaismies kiistää pyrkineensä surmaamaan uhrinsa.

Myllytullin koulupuukotus tapahtui viime lokakuussa.
Myllytullin koulupuukotus tapahtui viime lokakuussa.
Kuva: Venla Tornberg

Myllytullin puukotuksesta syytetty nuori oululaismies kiistää pyrkineensä surmaamaan uhrinsa. Hän on myöntänyt, että hän on syyllistynyt korkeintaan nuorena henkilönä tehtyihin törkeisiin pahoinpitelyihin.

Syytetylle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli tekohetkellä syyntakeeton. Syytetyn puolustajan mukaan syytetyllä ei ollut kykyä säädellä käyttäytymistään tekohetkellä, eikä hän pystynyt mieltämään tekojensa merkityksiä saati seurauksia.

”Hän ei ollut tahallisuuden edellyttämällä tietoinen siitä, että veitsellä lyömisen varsin todennäköinen seuraus olisi kenenkään kuolema”, syytettyä puolustava asianajaja Meeri Palosaari kuvaili.

Syytetty ei suunnitellut tekojaan etukäteen. Hän oli kuitenkin saanut jo aiemmin ajatuksen siitä, että hän tulee kohdistamaan jonkinlaista toimintaa Myllytullin yksikköön ja sen oppilaisiin.

Tekopäivänä 10. lokakuuta hän oli pohtinut, mitä hän koululla tulee tekemään. Hän päätti tuolloin toteuttaa puukotuksen koulun ruokalassa. Tekovälineet hän valitsi kyseisenä aamuna. Mies ei ollut päättänyt, kuinka monta ihmistä hän aikoo puukottaa vaan uhrit valikoituvat sattumanvaraisesti. Syytetty ei tuntenut heitä entuudestaan.

”Teon yksityiskohdat täsmentyivät vasta juuri ennen tekoja”, Palosaari selitti.

Hänen mukaansa syytetty kantoi kaunaa entisiä ystäviään kohtaan ja suunnitteli kostoa. Hän koki näiden kohdelleen häntä väärin.

”Näitä suunnitelmia hän ei koskaan toteuttanut”, Palosaari kuvaili.

Miehelle tehtyä mielentilatutkimusta käsitellään paraikaa salissa. Yleisö on poistettu istuntosalista sen ajaksi.