Mainos

Muu­sik­ko muovasi lap­suu­den­haa­vees­ta uuden ammatin

Kukapa ei olisi lapsena halunnut rekankuljettajaksi. Niin myös Lauri Tuohimaa, joka teki haaveesta totta OSAOssa. Tulevan yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työt maanrakennusalalla sorakuljettajana ovat jo alkaneet. ”OSAOssa sain ammattitaitoista opetusta ja uuden ammatin nopeasti”, Lauri sanoo.

”Suosittelen opiskelemaan, jos vähänkin siltä tuntuu. Entisestä elämästä ja töistä on vain hyötyä uuden opiskelussa”, sanoo OSAOsta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi valmistuva Lauri Tuohimaa.
”Suosittelen opiskelemaan, jos vähänkin siltä tuntuu. Entisestä elämästä ja töistä on vain hyötyä uuden opiskelussa”, sanoo OSAOsta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi valmistuva Lauri Tuohimaa.
Kuva: Jouni Ylisuutari

Lauri Tuohimaa on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ammatillisessa koulutuksessa huomioidaan opiskelijan osaaminen ja työelämässä hankittu kokemus. Lauri aloitti OSAOssa opiskelun yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi syksyllä 2019 ja elokuussa 2020 opinnot alkavat olla näyttöjä vaille valmiina.

”Ahkerasti käytiin luokkakavereiden kanssa koulua ja otettiin homma tosissaan. Kun näin aikuisempana lähdin kouluun, niin tatsi opiskeluun oli kovasti erilainen kuin nuorena”, Lauri sanoo.

Reilu nelikymppinen Lauri Tuohimaa on taustaltaan ylioppilas ja AMK-tutkinnon suorittanut äänisuunnittelija. Myös muusikkona ja artistina tunnettu Lauri kiersi 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkuvuosina ahkerasti Eurooppaa esimerkiksi metallibändi Charonin riveissä. Musiikkiura jatkuu yhä Tuohimaa-yhtyeen kanssa.

”Usein mietin, että ajaisin joskus vielä rekkaa. Ajatuksena oli hommata niin sanottu normaali ammatti erittäin epäsäännöllisten musiikki- ja teatterialan töiden rinnalle. Näin OSAOn koulutusilmoituksen, hain ja pääsin. Olen todella tykännyt.”

Tukea ja oppia ammattitaitoisilta opettajilta

Lauri kiittää OSAOn logistiikka-alan opettajia mukaviksi ja etenkin ammattitaitoisiksi. He myös hyödyntävät opetuksessa kokemuksiaan ja työelämän esimerkkejä mielenkiintoisella tavalla.

Tutuksi tulivat monenlaiset ja eri ikäiset kuorma-autot ja yhdistelmät. Lisäksi haltuun otettiin pyöräkone sekä trukki ja muut terminaalityössä tarvittavat koneet.

”Opiskelijaryhmässä ikähaitari oli noin 20–50 ja meillä oli hyvä porukka kasassa. Aika äkkiä on kuitenkin hajaannuttu työkuvioihin. Osa ajaa pitkän matkan rahtia, jotkut jakeluautoa ja minä suuntauduin sorapuolelle”, Lauri kertoo.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammatti tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja kuljetusalasta kiinnostuneille. Työssä kuljetat niin täys- kuin puoliperävaunulla tavaroita kotimaan ja ulkomaiden liikenteessä.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammatti tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja kuljetusalasta kiinnostuneille. Työssä kuljetat niin täys- kuin puoliperävaunulla tavaroita kotimaan ja ulkomaiden liikenteessä.
Kuva: Jouni Ylisuutari

Päivätyö on plussaa

Lauri Tuohimaa työskentelee Maanrakennus Ari Neuvosen leivissä. Maanrakennusalan kuljettajaksi Lauria veti päivätyö, jossa viikonloput ovat pääsääntöisesti vapaat. Lisäksi plussaa on, että arkisin päivän päätteeksi pääsee aina kotiin, toisin kuin rahtia ajaessa tai keikkamuusikon töissä.

”Erittäin opettavaista on ollut ja yhdistelmän hallintaa on täytynyt harjoitella toden teolla. Monia haasteita on tullut vastaan maastojen ja kelien kanssa. Onneksi muut kuljettajat ja soramonttujen konekuskit ovat mukavaa väkeä. Kukaan ei ole suhtautunut työmailla tympeästi, vaikka tässä vielä oppipoika olenkin.”

Bändien kanssa reissatessa Lauri sanoo oppineensa, että tien päällä voi sattua kaikenlaista yllättävää. Se oli hyvää kokemusta yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin, jossa työpäivän päättymistä ei voi aamulla tietää minuutilleen. Tietty epäsäännöllisyys kuuluu kuvioon ja se täytyy hyväksyä.

”Ja erilaisten ihmisten kanssa täytyy tulla toimeen ajatpa sitten soraa, kalaa Norjasta tai kappaletavaraa. Kun itse menee mukavalla fiiliksellä uuteen paikkaan ja esittelee itsensä, niin kyllä vastaanottokin on yleensä positiivinen. Toisaalta kuljettajan pitää myös viihtyä pitkiäkin aikoja itsekseen.”

Hyvä aika oppia uutta on nyt

Korkeakoulututkinnon suorittanut Lauri sai logistiikka-alan opinnoissaan paljon aikaisempia yleissivistäviä opintoja hyväksiluetuksi. Uutta kiinnostavaa oppia OSAOssa olivat esimerkiksi kestävän kehityksen kurssi ja muu kierrätysasia. Yrittäjyysopinnot tuntuivat hyödyllisiltä, samoin terveystiedon tärpit liikunnan ja ruokavalion merkityksestä.

”Vaikka työpäivä venyisi pitkäksi, yritän aina illalla käydä lenkin koiran kanssa vastapainoksi istumiselle. Se auttaa jaksamaan.”

Pian päättyvistä opinnoistaan ja uudesta ammatista tyytyväisenä jutteleva Lauri Tuohimaa rohkaisee muitakin opintielle, jos vähänkin siltä tuntuu.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa ja opiskella uutta. Entisestä elämästä ja töistä on vain hyötyä uuden opiskelussa. OSAOsta saa uuden hyvän ammatin nopeasti. Ei siinä kauaa mietitty, kun mekin hypättiin kuorma-auton rattiin ja lähdettiin liikenteeseen hankkimaan C-korttia. OSAOsta sain eväät työelämään ja työtilanne näyttää erittäin valoisalta”, Lauri päättää.

Kiinnostuitko? Haku yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Haku päättyy 4.10.2020 ja koulutus käynnistyy 2.11.

OSAO

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen.

Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden.

OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,33/5.

Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Tutustu OSAOn koulutustarjontaan >>