Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Mursua siir­tä­mäs­sä ollut me­ri­bio­lo­gi kri­ti­soi so­me­kes­kus­te­lua: "Tätä toi­tot­ta­vat ih­mi­set, jotka eivät saa edes kis­sal­leen lää­ket­tä syö­tet­tyä ilman ve­ri­naar­mu­ja"

Mursu nousi maihin ensimmäisen kerran Haminassa.
Mursu nousi maihin ensimmäisen kerran Haminassa.
Kuva: Kymenlaakson pelastuslaitos

Haminassa ja Kotkassa maihin noussutta mursua siirtämässä ollut meribiologi Maiju Lanki on ottanut kantaa sosiaalisen median keskusteluun Facebook-päivityksessään.

Keskustelu asiasta on käynyt kiihkeänä muun muassa Korkeasaaren twiitin alla, jossa kerrottiin mursun kuolemasta.

Lanki vastaa kirjoituksessaan kritiikkiin ja huomauttaa, kuinka haastavasta operaatiosta asiassa oli kyse.

– Yleisö huutaa, että siirto olisi pitänyt tehdä heti kun eläin ekan kerran rantautui ja oli vielä kohtalaisesti voimissaan, mutta miten?

Hänen mukaansa kukaan ei osannut odottaa tilannetta ennalta, eikä edes ulkomailla ole kokemusta aikuisten mursujen siirrosta elävänä.

– Ulkomaisia huippuasiantuntijoita konsultoitiin aktiivisesti, muttei kukaan osannut muuta kuin antaa karkeita neuvoja saatesanoin ”ehkä, voisi kokeilla, mahdollisesti”.

Lanki huomauttaa, että mursun nukuttaminen on hyvin haasteellista sen paksun ja kovan ihon sekä painon arvioinnin vuoksi. Somessa on kritisoitu erityisesti sitä, ettei mursua saatu ruokittua ennen siirtoa. Eläin kuoli viimeisimpien tietojen mukaan nälkään.

– Some huutaa myös, miksei eläintä ruokittu ennen siirtoa, jotta se vahvistuisi. Oikeasti, tätä toitottavat ihimiset, jotka eivät saa edes kissalleen lääkettä syötettyä ilman verinaarmuja. Miten he kuvittelevat, että mursua ruokitaan, jollei se halua stressaantuneena itse syödä?

Lakisääteinen velvollisuus auttaa pulassa olevia luonnonvaraisia eläimiä johti siihen, ettei mursua voitu jättää luonnon armoille. Yksi vaihtoehto olisi ollut lopettaminen.

– Ehkä tässä tilanteessa (mursun kunto huomioiden) se olisi ollut armeliasta, mutta kaikki oikeasti ja vilpittömästi toivoivat, että eläin saataisiin jollain ihmeellä vielä kuntoon.

Kom­ment­ti: Mur­su­leik­ki olisi pitänyt lo­pet­taa heti al­kuun­sa – kärsivä eläin in­hi­mil­lis­tet­tiin ih­mis­ten viih­teek­si

Lankin mukaan suomalaisten eutanasiaherkkyys on turhan nopea, vaikka eläimellä olisikin selviämismahdollisuus.

– Meillä on moraalinenkin velvollisuus auttaa, eikä tappotuomio ole auttamista kuin vakavasti sairaiden tai vammautuneiden, tuskissaan olevien kohdalla.

–Mutta luonnonvaraiselle villieläimelle vaikeita operaatioita kuntoutuksineen harkittaessa on pakko huomioida, että eläin stressaa valtavasti koko ihmisen läheisyydessä olemisen ajan, lajista riippuen jopa kuolemaan asti. Entä pystyykö se selviytymään luonnossa vapautuksen jälkeen?

Lanki huomauttaa lopuksi, että sivustaseuraajien tulisi harkita ennen ohjeiden antamista.

–  Näppiksen takana on hirveän helppo huutaa toimintaohjeita, mutta aina luonnon kanssa toimiessa asioilla on paljon enemmän kuin kaksi puolta, jotka kaikki täytyy yrittää ottaa huomioon. Se ei ole helppoa se.