Muovin kier­rät­tä­mi­nen on monelle epä­sel­vää – tar­kis­ta ainakin pak­kaus­mer­kin­tä ja kokeile ry­pis­tys­tes­tiä

Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen. Kannattaa kuitenkin tarkastaa, millainen merkintä paketissa on ja onko muovin seassa mahdollisesti metallia.

Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen.
Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen.
Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen.

Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen. Kannattaa kuitenkin tarkastaa, millainen merkintä paketissa on ja onko muovin seassa mahdollisesti metallia.

Muovin kierrättäminen ei ole rakettitiedettä, mutta erilaiset merkinnät muovipakkauksissa hämmentävät ihmisiä. Suomessa kierrätykseen kerätään vain muovipakkaukset. Muu muovijäte kuuluu sekajätteeseen. Joskus on kuitenkin vaikea vetää raja siihen, mikä on muovipakkaus ja mikä ei.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki ry:n viestintäpäällikkö Jaana Lindman, mitä muovipakkauksia voi toimittaa keräykseen?

– Keräykseen voi palauttaa tyhjinä, puhtaina ja kuivina kotitalouksien muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkun tuotteen pakkauksia. Muovipakkauksia käytetään yleisesti elintarvikkeiden, tekstiilien, elektroniikan ja kemiallisten tuotteiden myynnissä, mutta muitakin pakattavia tuotteita löytyy. Pakkauksia ovat myös kauppakassit ja myyntipaikalla käytetyt pakkaukset, kuten esimerkiksi mukaan myydyn sämpylän ympärillä ollut muovikääre.

Mitkä muovipakkaukset ovat sellaisia, joista kierrättäjät ovat usein epävarmoja?

– Esimerkiksi sipsi-, koiranruoka- tai kahvipussit saattavat olla valmistettu muovista ja metallista. Usein kahvi- ja sipsipussit lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Jos olet epävarma materiaalista, kokeile rypistystestiä: jos pakkaus ei palaudu alkuperäiseen muotoonsa rypistyksen jälkeen, siinä on todennäköisesti eniten metallia, jolloin se lajitellaan metallikeräykseen. Jos se palautuu, pakkaus on suurimmaksi osaksi muovia, jolloin pakkaus kuuluu muovipakkauskeräykseen.

-
Kuva: Marjut Äijälä

– Styroksia eli virallisemmin EPS-muovista valmistetun pakkauksen saa laittaa muovipakkausten keräykseen. Rakentamisessa käytettyjä styrox-levyjä ei kuitenkaan saa laittaa.

– Kasvien muoviset suojaruukut, esimerkiksi taimiruukut, ovat pakkauksia, joten ne voi palauttaa muovipakkauskeräykseen. Tavalliset kukkaruukut, joissa kasvi on pidempään kuin esimerkiksi kuljetuksen ajan tai amppelikukkaruukut eivät kuulu muovipakkausten keräykseen.

Epäselvyyttä aiheuttavat usein muovin merkinnät. Millaisella merkinnällä oleva pakkaus on tai ei ole kierrätettävissä?

– Tärkeintä on, että tietää kyseessä olevan pakkaus ja että se on muovia. Silloin se voi palauttaa keräykseen.

– Poikkeuksena tästä on PVC-muovi, joka merkitään numerolla 3. PVC-muovia käytetään pakkauksissa vähän. Sitä ei yleensä käytetä elintarvikepakkauksissa, mutta maahantuotujen työkalujen ja lelujen pakkauksissa sitä voi joskus nähdä.

-
Kuva: Marjut Äijälä

– Muovipakkauksissa on usein materiaalimerkintä (merkit 1-7), jossa on kirjain- ja numeroyhdistelmä kolmion sisällä. Voit laittaa muovipakkauksen keräyssäiliöön, vaikka materiaalimerkkiä ei löydy pakkauksesta. Materiaalimerkinnät eivät ole pakollisia pakkauksissa.

Mihin nämä muovipakkausten keräykseen kelpaamattomat pakkaukset tai tuotteet tulee laittaa?

– Ne voi laittaa sekajätteeseen ja isommat tuotteet toimittaa kunnan ohjeistamaan paikkaan.

Miksi muovipakkaukset kannattaa lajitella?

– Lajittelu ei ole turhaa. On hyvin tärkeää, että jäte saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tarkasti. Yhdessä teemme enemmän: mitä useampi lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Kierrättäminen vähentää uuden raaka-aineen käyttöä. Se myös minimoi materiaalihukkaa ja jätteen syntymistä sekä säästää energiaa ja luonnonvaroja.

Ovatko Ringin muovipakkausten keräysastioiden merkinnät tarpeeksi selkeitä? Laitetaanko niihin myös kierrätykseen kelpaamatonta tavaraa?

– Muovipakkausten keräyssäiliöiden tarrassa on kerrottu, millaisia pakkauksia keräyssäiliöön saa ja mitä ei saa laittaa. Yleisesti ottaen suomalaiset ovat hyviä lajittelijoita. Jos keräyssäiliöt ovat täynnä, ei pakkauksia saa jättää maahan keräyssäiliöiden ulkopuolelle roskaamaan ympäristöä.

Mistä löytyy pakkausmuovin keräysastia Oulussa?

Suomen Pakkauskierrätys Rinki ry ylläpitää yli 600 muovipakkausten keräyspistettä ympäri Suomen.

Ringillä on Oulun alueella 22 muovipakkausten keräyspistettä. Alue kattaa Oulun, Siikajoen, Kempeleen, Iin, Lumijoen, Hailuodon, Simon ja Pudasjärven.

Lähimpänä Oulun keskustaa ovat Raksilan marketin ja Joutsensillan pisteet.

Myös joissain taloyhtiöissä on omia muovipakkausten keräysastioita.