Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Muis­to­kir­joi­tus: Rehtori Alfred Varkki 1937–2023

Alfred Varkki 1937–2023.
Alfred Varkki 1937–2023.

Alfred Varkki. FK Alfred Varkki ( 21.1.1937–4.9.2023) syntyi Inkerissä Kosemkinan kylässä. Varhaislapsuudessa oli paljon murhetta. Johannes-isä vietiin Stalinin vainoissa pakkotyöhön ja kuolemaan, kun Alfred oli alle vuoden vanha.

Viisivuotiaana Varkki vietiin toisen maailmansodan melskeistä läheistensä kanssa pakolaiseksi Suomeen.

Vaikeista lähtökohdista huolimatta Varkki löysi elämäänsä hyvän suunnan. Hän vietti äitinsä kanssa lapsuuden ja nuoruuden Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella. Hän opiskeli Helsingissä fysiikkaa, matematiikkaa ja kemiaa ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1964.

Elämäntyönsä Alfred Varkki teki Vaalassa, Oulujärven pitäjässä. Hänet valittiin Vaalan lukioon matematiikan lehtoriksi 1965 ja hän toimi lukion rehtorina 1967–2000.

Hän oli edelläkävijä kouludemokratian kehittämisessä: Vaalan lukioon perustettiin yksi Suomen ensimmäisistä kouluneuvostoista. Hänen omalaatuinen persoonansa ja huumorinsa vetosivat oppilaisiin. Varkin johdolla myös lukion tulokset ylioppilaskirjoituksissa alkoivat parantua ja monena vuonna ne olivat selvästi maan keskiarvoa korkeammat.

Alfred Varkki oli vahvasti rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. Hän toimi monissa Vaalan kunnan ja seurakunnan luottamustehtävissä, muun muassa kunnan- ja kirkkovaltuustossa.

Hänet tunnettiin asioihin perehtyvänä ja vuorovaikutukseen pystyvänä päättäjänä. Kulttuurivaikuttajana hän oli synnyttämässä Vaalan pitäjäkirjaa ja Laskumies ja virranruusu -laulunäytelmää.

Liikunta ja eräretket olivat Varkille henkireikiä. Hän rakasti umpihangessa hiihtämistä ja osallistui kymmeniin Vaalasta Kajaaniin hiihdettäviin Oulujärven hiihtoihin. Hän oli myös erittäin taitava kasvien määrittäjä.

Polkupyörällä liikkuen hän selvitti Vaalan kasviston perinpohjaisesti. Hän oli mukana monissa valtakunnallisissa kasvikartoituksissa ja osallistui Oulun yliopiston retkille Lappiin. Hänet palkittiin vuonna 2003 WWF Suomen kunniakirjalla, joka myönnettiin pitkästä työstä Pohjois-Suomen uhanalaisten kasvien ja suoluonnon hyväksi.

Hengellisyys oli Varkille tärkeää läpi elämän. Hän kohtasi uskon kysymyksiä avarasti pohtien ja toisten vakaumusta kunnioittaen. Lempeys ja ymmärrys vain kasvoivat elämän iltaa kohti.

Varkki kuoli kurkien huutojen ja kypsyvien puolukoiden aikaan Utajärven vuodeosastolla. Häntä jäävät kaipaamaan puoliso Päivi, lapset perheineen, kollegat ja ystävät.

Muistamme häntä kiitollisina ja laskemme hänet rauhaan, vanamojen tuoksuun ja kurjenpolvien kauneuteen.

Kirjoittaja on Alfred Varkin poika.