Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Kaleva selvitti: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Luitko jo tämän: Pohde ei ole saanut pal­kan­mak­sua vie­lä­kään kun­toon, hoi­ta­jat rai­vois­saan

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Mu­hok­sel­la Kirk­ko­saa­ren ja Montan ui­ma­ran­noil­la run­saas­ti si­ni­le­vää – ui­mis­ta ke­ho­te­taan vält­tä­mään

Muhoksella Kirkkosaaren ja Montan uimarantojen vesissä on havaittu torstaina runsaasti syanobakteereja eli sinilevää.

Uimarannat eivät ole sinilevän vuoksi kuitenkaan käyttökiellossa. Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti muun muassa sääolosuhteiden mukaan.

Uimista kehotetaan välttämään runsaiden sinileväesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Lapset kannattaa pitää poissa vedestä esiintymien aikana, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Sinileväbakteereista yli puolet on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Bakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Sinilevän esiintymistä arvioidaan neliportaisen asteikon avulla: ei havaittu, havaittu vähän, havaittu runsaasti ja havaittu erittäin runsaasti.