Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Pääkirjoitus
Tilaajille

Moni vil­je­li­jä tekee nyt työtään tap­piol­la, ja se on pitkän päälle monella tapaa kes­tä­mä­tön­tä

Kotimainen ruoantuotanto on syvenevässä ahdingossa huimasti kallistuneiden kustannusten takia. Taakka on nyt liiaksi vain viljelijöiden harteilla. Sitä pitää tasata myös teollisuudelle, kaupalle ja kuluttajille.

Uuden kasvukauden alkaessa maanviljelijöiden mielessä on aina toiveita ja pelkoja. Juuri nyt lukuisten kotimaisten tuottajien takaraivossa tykyttää huoli siitä, pystyvätkö he tekemään työnsä niin, että tuntipalkka jäisi plussan puolelle.

Kannattavuushuolet ovat toki alan ikuisuuspiirre, mutta nyt suomalainen maatalous elää kiistatta poikkeuksellista kustannuskriisiä. Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet vuodessa keskimäärin viidenneksen.