Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Oulu: Jät­ti­mäi­nen os­tos­kes­kus nousee Kaak­ku­riin

Mo­bii­li­da­ta pal­jas­taa: Pie­nis­sä ke­sä­kun­nis­sa sel­väs­ti viime vuotta vilk­kaam­paa, kau­pun­git hil­jai­sem­pia

"Puuttuvat kesätapahtumat näkyvät monilla paikkakunnilla nopeasti", Telialta arvioidaan.

Esimerkiksi Vaalassa oli juhannuksen jälkeisellä viikolla kolmanneksen enemmän mobiilidatan käyttöä kuin vuosi sitten. Arkistokuva Säräisniemestä Ruununhelmen karavan-alueelta.
Esimerkiksi Vaalassa oli juhannuksen jälkeisellä viikolla kolmanneksen enemmän mobiilidatan käyttöä kuin vuosi sitten. Arkistokuva Säräisniemestä Ruununhelmen karavan-alueelta.
Kuva: Joel Karppanen

Mobiiliverkkodatasta on tulkittavissa, että mökkikaupan ohella kävijämäärät ovat vilkastuneet suosituissa kesäkunnissa.

Teleyhtiö Telian mobiiliverkkodatasta luomien anonymisoitujen tilastojen perusteella Suomen kunnista väkimäärä on suhteellisesti eniten kasvanut Varsinais-Suomen pienessä kesäpitäjässä Kustavissa, jossa oli juhannuksen jälkeisellä viikolla lähes puolet enemmän aktiviteettia viime vuoteen verrattuna. Perinteisellä lomanaloitusviikolla aktiviteettia oli yli kolmanneksen enemmän myös Padasjoella, Vaalassa, Lestijärvellä, Luhangassa ja kolmella muulla pienellä paikkakunnalla.

– Mitä isompi alue on kyseessä, sitä todennäköisemmin ilmiö liudentuu. Sen sijaan pienemmillä mökkikunnilla se pullahtaa esille, Janne Kaijärvi yhtiön viestinnästä sanoo.

Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla ja Turussa oli puolestaan 7–14 prosenttia vähemmän aktiviteettia kuin vuosi sitten.

– Puuttuvat kesätapahtumat näkyvät monilla paikkakunnilla nopeasti, esimerkiksi kun Ruisrockia ei järjestetty. Heinäkuussa tullaan näkemään joillain paikkakunnilla isoja miinuksia, Kaijärvi sanoo.

Kaupungit hiljenivät keväällä

Kaijärvi huomauttaa, että Telian data ei kerro varmoja syitä käyttäjämäärien muutoksille. Koronan ohella hellekeli tuki mökkeilyä juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Toisaalta kävijämäärät ovat olleet kymmeniä prosenttia koholla monilla pienillä mökkipaikkakunnilla jo toukokuussa ja koko kesäkuussa. Maan suurimmissa kaupungeissa on sitä vastoin nähty jopa yli 20 prosentin takapakkeja.

Telian tilastoissa aktiviteetti kuvaa sitä, kuinka monta kävijää on oleillut paikallaan yhdessä kunnassa vähintään 20 minuutin ajan päivässä. Yhdellä henkilöllä voi olla aktiviteettia useissa kunnissa, mutta yksittäisiä henkilöitä anonymisoidusta datasta ei voida tunnistaa.

Vertailussa on mukana lähes 250 kuntaa Suomen 310 kunnasta. Kaikki kunnat eivät ole vertailussa mukana, koska Telian viime vuoden tilastoissa on puutteita, joiden vuoksi niiden vertailu tähän vuoteen ei onnistu.