Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Miten tulijat lopulta työl­lis­ty­vät? – Vas­tauk­sia lu­ki­joi­den maa­han­muut­to­ky­sy­myk­siin

Kalevan verkkolehdessä lukijoiden esittämiin kysymyksiin maahanmuutosta haettiin vastauksia asiantuntijoilta.

Lukijoilta tuli kysymystulva maahanmuutosta.
Lukijoilta tuli kysymystulva maahanmuutosta.
Kuva: Leinonen Jukka

Kalevan verkkolehdessä lukijoiden esittämiin kysymyksiin maahanmuutosta haettiin vastauksia asiantuntijoilta.

Lukijat kyselivät muun muassa sitä, miten kotouttaminen pystytään hoitamaan ja saavatko maahanmuuttajat töitä.

Miksi Suomen pitää ottaa enemmän maahanmuuttajia asukasta kohden kuin muiden maiden, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg?

– Kansainvälisten sopimusten mukaan, joihin siis Suomi on sitoutunut, jokainen laittomasti maahan tullut, joka ilmoittautuu viranomaisille ja pyytää turvapaikkaa, on otettava vastaan. Jokainen hakemus on käsiteltävä ja arvioitava, onko hakijalla oikeus turvapaikkaan vai ei.

Vaikuttavatko maahanmuuttajan tekemät rikokset automaattisesti oleskeluluvan saamiseen?

– Turvapaikkaprosessi on käytävä läpi riippumatta siitä, onko hakija syyllistynyt rikoksiin Suomessa. Taustalla on kansallisen lainsäädännön lisäksi myös YK:n pakolaissopimus, EU-direktiivit ja myös Suomen perustuslaki. Jos hakija on turvapaikan tarpeessa, velvoite kansainvälisen suojelun antamiseen ei poistu, vaikka hän tekisi Suomessa rikoksen, sisäministeriön maahanmuutto-osaston verkkosivulla kerrotaan.

Miksi maahantulijoita ryhdytään kotouttamaan ennen kuin heidän maahan jäämisen edellytykset on selvitetty, Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen?

– Jos emme esikotouttavaa toimintaa tekisi, pelkona olisi, että joutilaisuus voisi turhauttaa ja aiheuttaa erilaisia ikäviä ilmiöitä. Jos arviolta puolet Ouluun tulleista turvapaikanhakijoista jäisi kaupunkiin, polku työmarkkinoille ja koulutukseen sekä ylipäätään suomalaiseen yhteiskuntaan ja oululaiseen maisemaan onnistuu nopeammin.

Mikä on todennäköisyys, että esimerkiksi Irakista tullut ja myönteisen päätöksen saanut saa töitä Suomesta ensimmäisen 5–10 vuoden aikana, työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman?

– Maahanmuuttajien työllistymistilanne paranee maassaolon myötä. Neljän vuoden jälkeen tilanne paranee selkeästi ja seitsemästä yhdeksään vuoteen suurin osa löytää paikkansa työelämästä.