
Syysaurinko siivilöityy kuvataiteilija Seija Levannon työhuoneeseen valtaisan vaahteran värikkäiden lehtien lomasta. Levannon Nakkilassa sijaitseva työhuone-galleria on auki epäsäännöllisesti ja sopimuksen mukaan, sillä taiteilijan on vaikea sitoutua säännöllisiin aukioloaikoihin.
– Teoksia ei vapaaseen myyntiin tosin paljon jää, sillä kymmenestä taulusta tällä hetkellä kahdeksan on tilaustöitä.
Levanto toteaakin, että viime vuodet ovat olleet hyvin tilaustyöpainotteisia. Kuinka osuvaa onkaan, että Levannon kuvataiteilijaura alkoi yli 25 vuotta sitten juuri tilaustyöllä. Pikkutytön äiti oli viehättynyt lapsensa askartelemaan paperinukkeen, jolla oli hyvin vauhdikas asento: nukke seisoi kädet levällään tukka hulmuten. Äiti halusi ikuistaa hahmon tauluksi.
– Olen jokaisesta ostetusta teoksesta otettu, ja tuntuu uskomattoman hienolta, että joku jopa haaveilee minun maalaamastani taulusta. Onhan tässä kieltämättä suti heilunut, joten ehkä kyseessä on työvoitto.
Iittalan Naivisti-näyttelystä myydään lähes kaikki
Levanto maalaa raakasilkille akryylivärein. Taiteilijalla on parhaillaan teossa niin sanottu välityö. Tilaustöiden välissä hänellä on tapana tyhjentää pää ja tehdä jotain ihan muuta – antaa siis omalle luovuudelle tilaa.
– Joka kesä yhdeksän vuoden ajan olen ollut kutsuttuna mukana Iittalassa Naivisti-näyttelyssä. Lähestulkoon aina esillä olleet työt on ostettu ja ne ovat päässeet uusiin koteihin. Iittalan kautta moni töistäni innostunut ottaa myöhemmin yhteyttä ja ostaa tai tilaa itselleen tai lahjaksi taulun.
Kuvataiteilija itse lienee paras asiantuntija antamaan vinkit kuluttajalle, joka pohtii mistä ja millaista taidetta kotiin hankkisi ja miksi.
– Yksi tärkeimmistä seikoista on tunne. Teoksessa on jotain erityistä, joka puhuttelee ja koskettaa.
Levannon kodissa on vain pari omaa teosta. Sinne on hankittu muiden taiteilijoiden teoksia pitkälti sillä perusteella, että teos on pysäyttänyt ja kutsunut luokseen tarkempaan tarkasteluun.
– Me aivan suotta mietimme jopa taidehankinnan äärellä, hyväksyvätkö muut sen. Lisäksi olisi hyvä selvittää itselle taidehankinnan edessä empiessä, miksi empii. Vaikuttaa siltä, että jokaiselle taideteokselle on tilaus, mutta kaikki eivät ole vielä kohdanneet oikeaa ostajaa.

Ei tarvitse olla miljonääri hankkiakseen taidetta
Monia saattaa mietityttää, miten aloittaa taiteen ostaminen, mitä pitäisi osata kysyä tai tietää etukäteen. Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki myöntää, että taiteen ostaminen voi olla jännittävää, mutta ei tarvitse olla taiteentuntija tai miljonääri, että taidetta voi hankkia.
Vähäsöyrinki arvioi, että perinteisin ja eniten käytetty tapa on hankkia taidetta galleriassa esillä olevasta taidenäyttelystä. Galleriat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille, ja näyttelyitä voi mennä katsomaan myös ilman ostoaikeita.
– Monet taiteilijat Levannon tavoin esittelevät mieluusti teoksiaan myös omilla työhuoneillaan ja kertovat työskentelystään.
Myös taideverkkokaupat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ja entisestään nyt koronapandemian aikana. Sosiaalinen media on madaltanut kynnystä taiteen hankkimiseen. Monet taiteilijat esittelevät töitään esimerkiksi Instagramissa, ja heiltä voi suoraan tiedustella teosten hankkimisesta.
– On hienoa, että erilaisia kanavia taiteen hankkimiseen syntyy, Vähäsöyrinki sanoo.
Sijoitusarvo ei ole tärkein asia
Oululainen Neliö-Galleria on toiminut Pohjois-Suomessa jo 35 vuotta. Galleristi Kirsi Tervo kertoo, että tuossa ajassa on ehtinyt tutustua monen taiteilijan tuotantoon ja luoda kontakteja. Galleriat auttavat mielellään myös sopivan taiteilijan löytämisessä.

– Gallerioista taiteen hankkiminen on turvallista, ja teokset ovat aina aitoja. Gallerian näyttelyn teokset ovat taiteilijan omistuksessa ja myynnissä taiteilijan nimissä ja lukuun.
Suomen Taiteilijaseuran Vähäsöyrinki toteaa, että taideteoksen hankinnassa ei kannata seurata liikaa trendejä tai jonkun muun mielipiteitä. Monet saattavat miettiä sijoitusnäkökulmaa ja sitä, kasvaako jonkin teoksen arvo ajan myötä, mutta Vähäsöyringin mukaan Suomen varsin pienillä taidemarkkinoilla sijoitusarvo on yleensä toissijainen asia.
– Sen sijaan taidehankinta on aina sijoitus ainutlaatuiseen, korkeatasoiseen työhön, taiteilijoiden ammattitaitoon sekä myös omaan kotiin.
Pelkästään gallerioiden teosmyynti vuonna 2019 oli noin 8 miljoonaa euroa. Summa jakautui Suomessa toimivien 32 gallerian kesken. Galleriat myivät yhteensä noin 4 400 teosta, joista osa ostettiin säätiöiden ja taidemuseoiden kokoelmiin.
Ripusta oikein
1 Kotona seinälle kiinnitettävien teosten ripustuspaikka vaikuttaa jonkin verran siihen, miten ne tulevat esiin.
2 Esimerkiksi valaisimet ja ikkunat saattavat heijastaa eikä teos pääse oikeuksiinsa.
3 Kaikki teokset eivät kestä suoraa auringonvaloa.
4 Galleriat ja taideliikkeet kertovat eri tekniikoista ja ripustus- ja esillepanokeinoista.
5 Kannattaa aina varmistaa, onko teoksen materiaaleissa tai ripustusohjeissa jotain erikoista tai suositellaanko teos kehystettävän.
6 Näyttelyissä teokset saattavat olla ilman kehyksiä.
Ota nämä asiat huomioon
Kun ajatus taideteoksen hankkimisesta herää, kannattaa kierrellä näyttelyissä.
Lisäksi kannattaa tutkia taiteilijaseurojen ja taiteilijoiden nettisivuja, tutustua eri tyyleihin ja tekniikoihin.
Kannattaa valita sellainen teos, josta nauttii, joka herättää ajatuksia tai tunteita ja jota voisi kuvitella joka päivä katselevansa.
Ota selvää taiteilijasta – puhuttelevatko hänen ajatuksensa ja työskentelynsä sinua laajemmin.
Eri kuvataiteen lajien hankkimisessa on erityispiirteitä: grafiikassa ja valokuvassa vedoksia voi olla useampia, jolloin niiden kappalemäärä ilmoitetaan editiona.
Kustannukset
Muista, että taiteilijalle kuuluu aina korvaus työstään.
Uniikin taideteoksen valmistaminen vaatii paljon osaamista ja luovaa työtä.
Useimmat galleriat ja taidetta myyvät toimijat tarjoavat esimerkiksi osamaksumahdollisuutta.
Jos jokin teos mietityttää, sen voi myös varata tai usein pyytää kotiin sovitukseen.
Taidelainaamoista teoksia voi vuokrata kuukausimaksulla ja hakea uuden teoksen kotiin vaikka joka kuukausi.
Lisätietoa
Gallerioiden henkilökunnalta saa tietoa niin taiteilijoista, taiteen ostamisesta kuin siitä, mitä taidehankinnassa tulisi ottaa huomioon.
Tutustu Suomessa työskenteleviin taiteilijoihin esimerkiksi Kuvataiteilijamatrikkelissa, joka on laajin tietokanta nykytaiteilijoista: kuvataiteilijamatrikkeli.fi