Miten käy pe­sä­pal­los­ta­dio­nin?

Forum24 kysyi asiasta Oulun kaupungin erityisasiantuntija Kari Räisäseltä ja Läpilyönti Oy:n toimitusjohtaja Mika Lähteenmäeltä

Oulu
Raksilan pesäpallostadionin tekonurmi uusittiin viime keväänä. Kyseessä oli yli 100 000 euron investointi.
Raksilan pesäpallostadionin tekonurmi uusittiin viime keväänä. Kyseessä oli yli 100 000 euron investointi.
Kuva: Pekka Kallasaari

Oulun kaupunginhallitus päätti lokakuun lopussa pitämässään kokouksessa laatia hankesuunnitelman tapahtuma- ja elämysareenan sijoittumisesta poliisi- ja oikeustalon tontille ja hankeselvityksen areenan sijoittumisesta Raksilan urheilupuistoon.

Jos monitoimiareena päätettäisiin rakentaa Raksilan urheilupuistoon, edellyttäisi se todennäköisesti pesäpallostadionin siirtämistä.

Mihin uusi stadion voisi sijoittua, Oulun kaupungin erityisasiantuntija Kari Räisänen?

Pesäpallostadionille olisi katseltava muualta paikka tai hyödynnettävä kenttiä, jotka alueella jo on.

Missä vaiheessa Raksilan urheilupuistoon keskittyvä työryhmä tällä hetkellä on?

Työryhmän asettamispäätöstä ei ole vielä tehty. Parhaillaan kartoitetaan työryhmän jäseniä. Ne todennäköisesti saadaan ensi viikolla nimettyä.

Ensin alkaa tilatarpeen hahmottaminen. Samassa yhteydessä täytyy tehdä koko Raksilan urheilupuiston kokonaiskäyttösuunnitelma. Miten areena mahdollisesti sijoittuisi alueelle?

Kun paikka löydetään, tutkitaan rakentamismahdollisuudet, maaperä.

Teemme luonnostasoiset suunnitelmat ja niiden pohjalta lasketaan kustannusarviot. Hankesuunnittelun yhteydessä kartoitetaan yhteistyötahot, eli keitä mahdollisesti olisi tulossa mukaan.

Jos pesäpallostadion siirrettäisiin, kenen pussista uusi stadion maksettaisiin?

Se on myös auki. Riippuu siitä, mitä tahoja siihen mahdollisesti tulee matkaan. Vaatiiko yhtiömallista omistusmuotoa? Siinäkin tapauksessa hyvin todennäköisesti Oulun kaupunki olisi merkittävänä omistajana mukana.

Millaisia ajatuksia stadionin mahdollinen siirtäminen herättää, Oulun Lipon toimintaa pyörittävän Läpilyönti Oy:n toimitusjohtaja Mika Lähteenmäki?

Jos monitoimiareena tulee pesäpallostadionin paikalle, en näe yhtään huonona vaihtoehtona, että stadion rakennetaan toisaalle ja saadaan nykyaikainen pesäpallostadion. Vaikka alusta uusittiin, muut puitteet eivät vastaa nykyaikaa.

Onko asiasta käyty keskusteluja Oulun kaupungin kanssa?

On käyty. Olemme tietoisia, mikä pesäpallostadionin mahdollinen paikka eri skenaarioissa on, mutta minun tehtäväni ei ole ruveta niillä spekuloimaan.

Pärjäisikö Lippo pienemmälläkin stadionilla?

Jatkopelit ovat osoittaneet, että pesäpallo kiinnostaa Oulussa. Jos mennään muutama vuosi eteenpäin ja pelataan mitalipelejä, ei ole varmasti ongelmia saada stadion täyteen. En näkisi, että olisi syytä lähteä tekemään pienempää stadionia yleisökapasiteetiltaan. Jos saadaan nykyaikainen stadion, sille voisi olla muutakin käyttöä kuin pesäpallo.

Missä uusi stadion voisi sijainniltaan mielestäsi olla?

Raksilan alueella. En näe muuta vaihtoehtoa.

Mahtuisiko myös uusi pesäpallostadion Raksilaan, jos monitoimiareena tulisi nykyisen stadionin paikalle, Kari Räisänen?

Vaikea lähteä ennakoimaan. Tämä asia ratkeaa, kun tehdään alueen kokonaissuunnitelma. Aikaikkuna tällä vaihtoehdolla voi olla 10, jopa 15 vuoden päässä. Kehittyvätkö materiaalit sillä tavalla, että tekojääkenttä ja pesäpallostadion voisivat olla vaikka päällekkäin?