Mainos

Mitä yrit­tä­jän ja yri­tyk­sen johdon pitää ottaa huo­mioon val­lit­se­vas­sa poik­keus­ti­lan­tees­sa?

Olemme 14 henkeä työllistävä palvelualan yritys. Mitä yrittäjän ja johdon pitää ottaa huomioon vallitsevassa poikkeustilanteessa? Miten varaudun poikkeustilanteesta aiheutuviin riskeihin? Mistä haen apua?

Antti Karjula Toimitusjohtaja, Tulevaisuuden Kasvupolut Oy
Antti Karjula Toimitusjohtaja, Tulevaisuuden Kasvupolut Oy

On hyvä muistaa, että koronakriisin eskaloima poikkeustilanne on hetkellistä (asiantuntijoiden arvio noin 3 – 6 kuukautta). Toimitaan siis rationaalisesti, ei tunteella. Pidetään yllä toiminta- ja päätöksentekokykyä. Pidetään huoli asiakkaista ja henkilöstöstä. Ollaan heihin aktiivisesti yhteydessä ja kartoitetaan muuttuvia tarpeita sekä päivitetään yhteistyömallia. Yrityksen budjetti tulee päivittää lyhyellä aikavälillä + kuluvalle tilikaudelle 12/2020 (sillä varauksella, että korona voi jatkua muutaman kuukauden).
Varaudu siihen, että markkinasi voi muuttua. Päivitä strategiaasi lyhyellä aikavälillä ja aktivoidu johtamisessa (esimerkiksi johtoryhmä kaksi kertaa kuukaudessa, hallitus kerran kuukaudessa ja viikkopalaverit kolme kertaa kuukaudessa).
Varaudu siihen, että oma tai asiakkaasi maksuvalmius voi heiketä markkinahäiriössä. Mieti uusia ja tehokkaampia toimintamalleja ja pohdi, miten tämä muutos voisi olla myös mahdollisuus. Nyt viimeistään on aika siirtyä digiaikaan (etäkokoukset, sähköiset allekirjoitukset jne).
Omaa maksuvalmiutta voit turvata hankkimalla lisärahoitusta, kun maksuvalmius on vielä olemassa. Ole pankkiisi yhteydessä ja kerro tilanteesi. Neuvottele uusi tililimiitti tai uutta käyttöpääomalainaa. Neuvottele tarvittaessa lyhennysvapaata nykyisille lainoillesi. Esitä uskottavat tulos-, tase- ja rahoituslaskelmasi pankillesi. Neuvottele pidempiä maksuaikoja toimittajille ja palveluntuottajillesi. Neuvottele tarvittaessa maksujärjestelyistä. Lyhennä myyntisaamisten kiertoa, jos mahdollista. Käytä lainsäätäjän mahdollistamat uudet keinot välittömästi (verottaja, työeläkeyhtiöt ja Finnvera)
Sopeuta toimintaasi, jos koronaviruksen vaikutukset ovat näkyvissä. Anna lomautusvaroitus. Käynnistä tarvittaessa YT-neuvottelut. Keskity lyhyen aikavälin kannattavuuden ja kassavirran varmistamiseen.
Apua on saatavilla eri tahoilta. Keskustele tilitoimistosi kanssa. Ole yhteydessä verkostoihisi (Business Finland, Suomen Yrittäjät, Kauppakamari, toiset yrittäjät, Tulevaisuuden Kasvupolut). Seuraa aktiivisesti uutisia ja Suomen hallituksen toimia. Ole nopea ja aktiivinen.