Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mistä rahat lii­ken­teen pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­seen?

Suomen kansallinen tavoite liikennepäästöjen vähentämisessä on harvaanasutussa pitkien etäisyyksien maassa kunnianhimoinen ja monien mielestä kohtuuton sekä aikataulultaan että määrältään. Lehtitietojen mukaan tavoitteen saavuttaminen vaatii lähes satamiljoonaa euroa vuodessa vuoteen 2030 saakka, eikä se ole edes ehdoton takaraja.

Nykyisen suunnitelman mukaan tuo valtava rahasumma kootaan valtion kassaan meiltä veronmaksajilta. Veronmaksajien rahaa jaetaan sitten muun muassa vähäpäästöisten autojen ostajille, kävelyä ja pyöräilyä tuetaan ja sähköautojen latauspisteitä rakennetaan lisää. Näillä toimilla vähennetään liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Nykyisin käytössä olevien Suomessa rekisteröityjen henkilö- ja kuorma-autojen polttoaineen hintaa nostetaan korottamalla vero-osuutta ja vuotuiset kiinteät käyttömaksut pidetään korkeina. Toimivia asioita kaikki, mutta ne tyhjentävät valitettavasti eniten suurten metro- ja bussiliikenne kaupunkien ulkopuolella asuvien suomalaisten kukkaroita.

Onkohan nykypäättäjiltä jäänyt huomaamatta yksi suuri liikennepäästöjä aiheuttava ryhmä, ulkomaan kilvillä varustetut valtaväyliä jyräävät suuret kuorma-autot.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.