Hoitajalakko: Oulun kau­pun­gin maksama lak­ko­päi­vien "hou­ku­tin­ra­ha" suu­tut­taa hoi­ta­jia

Pääkirjoitus: Kes­kus­tan syytä va­rau­tua vai­kei­siin edus­kun­ta­vaa­lei­hin

Luitko jo tämän: Alasti makoilu vaatii 27 as­tet­ta, mutta kuinka alas kodin lämmön voi laskea? Ou­lu­lai­nen tutkija tietää, missä läm­pö­ti­las­sa ihminen pärjää

Mistä löy­tyi­si to­del­li­nen prins­si?

Tanssiteos puhuttaa ystävyydestä

Oulu
-
Kuva: Jussi Virkkumaa

Lapsille ja koko perheelle suunnatun, H. C. Andersenin Prinsessa ja herne -satuun perustuvan tanssiteoksen lavasteissa ei ole patjoissa säästelty.

– Lavalla on valtava määrä patjoja, joista kasataan vaikka mitä! Musiikkina kuullaan klassikkoja. Esimerkiksi Princen Kiss lauletaan suomeksi serenadina prinsessalle, koreografi Jaakko Toivonen paljastaa.

Todellinen prinssi on turkulaisen Aurinkobaletin ja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yhteistuotanto, joka saapuu Ouluun 28. maaliskuuta.

Klassikkosatu on muokattu tähän päivään sopivalla twistillä: prinsessa etsii todellista prinssiä leikkitreffeille. Minkälainen on todellinen ystävä? Ovatko odotukset realistiset? Meneekö kaveriehdokkaiden testaus höperöksi?

– Lapsilla on samanlaiset haasteet sosiaalisissa suhteissa kuin aikuisilla. Minkälaiset olisivat täydelliset leikkitreffit? Voiko mennä täysin plörinäksi, jos ei synkkaa, Toivonen miettii.

Raahesta kotoisin oleva Toivonen toimii Itäisen tanssin aluekeskuksen taiteellisena johtajana Kuopiossa.

Koreografia on suunniteltu yhdessä Kinga Lászlón kanssa.

– Yhteistuotanto on erityinen, koska yhteistyö eri kulttuurilaitosten välillä ei ole Suomessa kauhean yleistä. Taloudelliset resurssit tehdä ovat toisenlaiset, ja on hienoa saada esitys kiertämään.

Lahjomaton yleisö

Toivonen päätyi tuottamaan tanssiteoksen lapsille sattuman ja palautteen kautta. Ihmiset kannustivat: Toivosen tyyli ja huumori voisivat sopia lapsillekin.

– Huomasin, että lapset ovat tosi mukava kohdeyleisö. Keskittymisestä kiinnipitämisessä on omat haasteensa, mutta jos lapset saa mukaan, eläytymisen määrä on mahtava.

– Lapset saattavat heittää kommenttia esityksen aikanakin, mikä on esiintyjille lahja.

Yleisönä lapset ovat lahjomattomia. Palaute on suoraa ja kaunistelematonta.

– Lapsia ei voi mitenkään huijata. Lapset eivät jaksa teeskennellä, että olipa kiva ilta, jos ei ollut. Todellinen prinssi on otettu tosi hyvin vastaan. On ollut mahtava saada suitsutusta.

Liikkeellisesti tanssiteoksen koreografia on eloisa ja vauhdikas. Toivosen mukaan huumori toimii kahdessa tasossa.

– Aikuiset näkevät esityksen oman kokemuksensa kautta ja nauravat eri jutuille. Lapsille suunnattu tanssiesitys on erikoisen hyvä, jos se puree myös vanhempiin.

Vauhdikkaalla prinsessalla on valittavanaan kolme kaveriehdokasta. Tekeekö prinsessa lopulta oikean päätöksen?

– Tästä syntyi yhden esityksen jälkeen keskustelu ja eriäviä mielipiteitä. Tytöt olivat prinsessan kannalla ja pojat eri mieltä, Toivonen vihjaa.