Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä: Var­muus­va­ras­toon han­kit­ta­va aiemmin suun­ni­tel­tua enemmän tur­vet­ta

Tulevana kesänä varmuusvarastoon hankitaan aiottua enemmän energiaturvetta. Arkistokuva.
Tulevana kesänä varmuusvarastoon hankitaan aiottua enemmän energiaturvetta. Arkistokuva.
Kuva: Henripekka Kallio

Huoltovarmuuskeskuksen on hankittava aiemmin suunniteltua enemmän polttoturvetta varmuusvarastoon, linjasi varautumisen ministerityöryhmä perjantaina.

Suuremmalla varmuusvarastolla varaudutaan mahdolliseen polttoaineen niukkuuteen, kun hakkeen tuonti Venäjältä päättyy. Samalla varaudutaan myös turvetuotantoon liittyviin sääriskeihin.

Turpeen varastoinnilla varaudutaan kahteen seuraavaan lämmityskauteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa turpeen varmuusvarastoinnin Huoltovarmuuskeskukselle ja   korvaa jälkikäteen kaikki tehtävän hoidosta koituneet kustannukset. Alustava arvio lisähankinnan kustannuksista on kaikkiaan noin 20–25 miljoonaa euroa.

Tiedotteessa painotetaan, että ensisijainen vastuu energiaturpeen varastojen riittävyydestä on kaupallisilla toimijoilla. Ministerityöryhmän mukaan kaukolämpöyhtiöiden on tehtävä välittömästi sopimuksia turvetuottajien kanssa turpeen nostosta, jotta varmistetaan seuraavan ja mahdollisesti sitä seuraavien talvikausien polttoaineen saanti.

– Sopimuskausien tulisi olla vähintään vuoden, mutta mielellään kahden vuoden mittaisia, jotta tuottajien edellytyksiä pidetään yllä turpeen tuottamiseksi, tiedotteessa sanotaan.

Varautumisen ministerityöryhmä ohjaa varautumista, joka liittyy Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksiin. Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).