Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Mi­nis­te­riön työ­ryh­mä oli sekä lempeä että jyrkkä: yhtään sai­raa­laa ei olla lo­pet­ta­mas­sa, mutta hy­vin­voin­ti­aluei­den sa­nan­val­ta niiden pal­ve­lu­va­li­kos­ta jää vaa­ti­mat­to­mak­si

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän uudistuksessa on edetty kriittiseen vaiheeseen, jossa katsotaan, mitä nykyisille sairaaloille tulevaisuudessa tapahtuu ja kuinka lähellä kansalaisia  päivystykset sijaitsevat.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella eli Pohteessa asiasta on tehty omia suunnitelmia, ja torstaina kuultiin sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotukset samasta teemasta.

Työryhmän ehdotusten päälinja on odotettu: sairaaloiden tarjoamia palveluja keskitetään, samoin perusterveydenhuollon päivystyksiä. Ehdotuksia perustellaan tutuilla syillä, ennen kaikkea ammattitaitoisen väen saatavuudella ja taloudella.

Yksi keskeinen näkemys taustalla on, että vaikka palvelu siirtyy kauemmaksi, potilasturvallisuutta lisää se, että erikoisosaaminen on keskitetyssä palvelussa paremmin taattu.


Oulaskankaan sairaala Oulaisissa jää olemaan, mutta joitakin sen toimintoja siirretään tulevaisuudessa Ouluun.
Oulaskankaan sairaala Oulaisissa jää olemaan, mutta joitakin sen toimintoja siirretään tulevaisuudessa Ouluun.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Merkillepantavaa ehdotuksessa on, että siihen ei sisälly yksityiskohtaisia tietoja siitä, mitä millekin sairaalalle tapahtuu. Yhtäkään sairaalaa työryhmä ei ehdota lopetettavaksi.

Yleisen tason esityksistä voi silti päätellä myös Pohjois-Pohjanmaata koskevia seikkoja.

Raahen ja Oulaskankaan sairaaloiden palvelut supistuisivat, mitä teemaa on käsitelty jo Pohteessakin. Kuusamolle hyvä uutinen on se, että työryhmän mukaan siellä voitaisiin pitkien etäisyyksien takia ylläpitää ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä.

Pohteen yksityiskohtaisemmassa hahmotelmassa Oulaskankaalle jäisi päiväkirurgia, ja raskaampi siirtyisi Ouluun. Raahessa liipasimella on yöpäivystys, jonka lopetusta Pohteen valtuusto viime marraskuussa vastusti.

Ministeriön työryhmän linjaukset tuskin tulivat Oulaisiin ja Raaheen suurina yllätyksinä. Varautuminen ja surutyö on alkanut jo aiemmin.


STM:n työryhmän ehdotuksia lukiessa kannattaa pitää mielessä. että kyseessä on virkamiesesitys. Työryhmässä on kuitenkin ollut vahva hyvinvointialueiden oma edustus, ja väkeä sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä.

Lopulliset päätökset ovat poliitikkojen käsissä. Maan hallituksen linjaus on tulossa tänä vuonna.

Se tuli torstaisessa tiedotustilaisuudessa selväksi, ettei hyvinvointialueiden liikkumavara sairaala- ja päivystyspäätöksissä ole suuren suuri. Alueet eivät omilla päätöksillään esimerkiksi voi nostaa sairaaloidensa profiilia eli vahvistaa palveluvalikkoa. Ei järin itsehallinnollista.

Työryhmän edustajat korostivat useaan otteeseen, että sairaaloita koskevassa uudistuksessa tarvitaan kansallista näkökulmaa. Tämä herätti kysymyksen, kuinka järkevää ylipäätään on ollut maan palastelu peräti pariinkymmeneen erilliseen alueeseen.