Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mi­nis­te­riö kan­nat­taa alle 18-vuo­tiai­den yö­ai­kai­sen ajelun ra­joit­ta­mis­ta – nuorten kul­jet­ta­jien lii­ken­ne­tur­val­li­suut­ta kos­ke­viin eh­do­tuk­siin voi nyt ottaa kantaa

Liikenne- ja viestintäministeriön mielestä nuorten ajamista voitaisiin rajoittaa esimerkiksi viikonloppuisin aamuyöstä, jotta se haittaisi työntekoa ja harrastuksia mahdollisimman vähän.

Nuorten kuskien liikenneturvallisuutta halutaan parantaa muun muassa yöaikaista ajelua suitsimalla. Arkistokuva Raksilan marketeilta Oulusta.
Nuorten kuskien liikenneturvallisuutta halutaan parantaa muun muassa yöaikaista ajelua suitsimalla. Arkistokuva Raksilan marketeilta Oulusta.
Kuva: Katainen Sanne

Liikenne- ja viestintäministeriö pitää kannatettavana alle 18-vuotiaiden yöaikaisen ajamisen rajoittamista.

Rajoitus voisi olla voimassa viikonloppuisin esimerkiksi kello 00.00–05.00, jotta sen kielteiset vaikutukset työntekoon ja harrastuksiin jäisivät mahdollisimman vähäisiksi, ministeriö toteaa tiedotteessaan. Uuden kuljettajan merkin käyttö voisi helpottaa rajoituksen noudattamisen valvontaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on arvioinut julkisessa keskustelussa esiin nostettuja ehdotuksia ja muita vaihtoehtoja nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja lähettänyt arviomuistion lausuntokierrokselle.

– On tärkeää, että nuorten liikkuminen mahdollistetaan liikenneturvallisuus huomioiden myös jatkossa, jotta nuoret pääsevät kouluun, harrastuksiin ja töihin kaikkialla Suomessa. Liikenne- ja viestintäministeriön keskeisin keino on lainsäädäntö. Toivon, että saamme nyt laajasti ja monipuolisesti evästystä säännösten kehittämiseen, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka toteaa tiedotteessa.

Listalla opetuksen kehittäminen ja ajokieltokoulutuksen laajentaminen

Ministeriö näkee toteuttamiskelpoisena myös kuljettajaopetuksen kehittämisen joko riskientunnistamiskoulutuksen tai ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksen osalta.

Lisäksi ministeriö kannattaa ajokieltokoulutuksen laajentamista alempiin ajokorttiluokkiin, kuten AM/120-, AM/121- ja T-luokkaan. Ajokieltokoulutus tarkoittaa lisäkoulutusta, joka ajokieltoon kahden ensimmäisen ajovuoden aikana määrätyn uuden kuljettajan on suoritettava saadakseen korttinsa takaisin.

Lausuntokierroksella pyydetään palautetta esitetyistä ehdotuksista ja näkemyksiä niiden soveltamisalasta eli siitä, tulisiko niiden kohdistua esimerkiksi vain alaikäisiin kuljettajiin vai kaikkiin uusiin kuljettajiin.

Lausuntoaika päättyy 23. kesäkuuta. Muistiosta voi antaa lausuntoja osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@lvm.fi. Niitä voivat antaa kaikki organisaatiot ja yksityishenkilöt.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan luonnos hallituksen esitykseksi lausuntokierroksen jälkeen ja saatua palautetta hyödyntäen. Hallituksen esitys on tarkoitus saada lausuntokierrokselle syksyllä 2021 ja antaa eduskunnalle kevättalvella 2022.