Suviseurat: "Nämä ovat oikein hauskat fes­ta­rit", sanoo nuori seu­ra­vie­ras Anna Kar­hu­maa Lopen su­vi­seu­roil­la

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­toi­met päät­ty­vät Suomen ra­joil­la per­jan­tai­na

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Milton Fried­man: Euro on vakava virhe

Taloustieteilijä Milton Friedmanin mukaan yhteisvaluutta euron käyttöönotto on vakava virhe, joka saattaa aiheuttaa taloudellista epävakautta 12 maan eur

Taloustieteilijä Milton Friedmanin mukaan yhteisvaluutta euron käyttöönotto on vakava virhe, joka saattaa aiheuttaa taloudellista epävakautta 12 maan euroalueella.

Friedman kommentoi euroa italialaisen Corriere della Sera -sanomalehden haastattelussa.

Friedmanin mukaan euron käyttöönotto aiheuttaa ongelmia, koska euromaissa ei vallitse yhtäläinen suhdannetilanne. Jossain maassa saattaa olla tarvetta tiukkaan rahapolitiikkaan, samalla kun jossain toisessa on tarvetta laskea korkoja.

Esimerkeiksi Friedman ottaa tiukempaa rahapolitiikkaa tarvitsevan Irlannin ja löysempiä rahahanoja kaipaavan Italian. Friedmanin mukaan euro ei rohkaise poliittiseen yhdentymiseen, vaan päinvastoin luo eroja alueen maiden välille.

Vuoden 1976 taloustieteen Nobel-palkinnon voittaneen Friedmanin mukaan laskeneet tuotanto- ja työllisyysluvut osoittavat Yhdysvaltain talouden olevan jo taantumassa, vaikka taloustieteilijät kaihtavatkin tällaista ilmaisua.

Friedmanin mukaan Yhdysvaltain keskuspankin harjoittama korkojen laskupolitiikka on oikean suuntaista. Amerikkalaisekonomisti varoittaa kuitenkin inflaation vaarasta taantuman väistyessä mahdollisesti jo ensi vuonna.

Yhdysvaltain keskuspankki on laskenut korkoja jo seitsemän kertaa tänä vuonna.

Friedmanin mukaan Yhdysvaltain talouden näkymät ovat taantumasta huolimatta pitkällä aikavälillä ennallaan. Hän uskoo myös Euroopan ja Japanin selviytyvän omin voimin Yhdysvaltojen talouden taantumasta.