Miksi yksi saa vaikean taudin ja toinen jää jopa oi­reet­to­mak­si? THL alkaa tutkia, miten ihmisen yk­si­löl­li­set tekijät vai­kut­ta­vat vaikean ko­ro­na­vi­rus­tau­din syntyyn

Suomessa on todettujen ja vahvistettujen koronatapausten määrä on reilut 2 100. Sairaalahoidossa on 133 henkilöä.

THL aloittaa tutkimusprojektin, jossa selvitetään sitä, millä tavalla yksilölliset tekijät vaikuttavat koronainfektion syntyyn.
THL aloittaa tutkimusprojektin, jossa selvitetään sitä, millä tavalla yksilölliset tekijät vaikuttavat koronainfektion syntyyn.

THL alkaa tutkia sitä, miten yksilölliset tekijät, kuten ihmisen perimä ja elintavat vaikuttavat vaikean koronainfektion syntyyn.

Kansallisessa tutkimuksessa selvitään sitä, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

– Selvityksen tuloksia voidaan myöhemmässä vaiheessa käyttää koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidon ja ennaltaehkäisevien toimien suunnittelussa. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan olevan käytettävissä jo tämän epidemian aikana varsinkin, jos se torjuntatoimien ansiosta pitkittyy kestoltaan, tutkimusprofessori Markus Perola kertoo.

Koko maan kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia henkilöitä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta.

THL:n tutkimus tehdään yhteistyössä kaikkien yliopistosairaaloiden, monien muiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa.

Jo tähän mennessä koronavirusinfektion (COVID-19) taudinkulussa on havaittu runsaasti yksilöiden välistä vaihtelua.

Sairastumiseen ja oireisiin voivat vaikuttaa erilaiset yksilölliset tekijät, kuten ikä, sukupuoli, elintavat, perussairaudet ja lääkitys.

Jo aiempien tutkimusten pohjalta tiedetään myös, että jotkin infektiotaudit tarttuvat mm. geneettisten erojen johdosta toisiin ihmisiin helpommin kuin toisiin.

Vaikka koronavirusinfektiolle ovat herkkiä etenkin kroonisesti sairaat ja ikäihmiset, on näidenkin ryhmien sisällä suurta vaihtelua.

– On erittäin tärkeää selvittää, miksi jotkut sairastuvat vaikeaan koronavirustautiin. Se voi auttaa tulevaisuudessa resurssien kohdistamisessa taudille herkkien ihmisten suojelemiseksi, Perola toteaa THL:n tiedotteessa.

THL:n tavoitteena on saada tutkimukseen yli 3 000 osallistujaa, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon tai lievemmissä taudin muodoissa hakeutuneet muuten koronavirustestiin.