Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Miksi kun­nil­le an­net­tai­siin jä­te­lais­sa uusia teh­tä­viä?

Ympäristöministeriö kaavailee uuden jätelain myötä kunnille merkittäviä lisätehtäviä ja -vastuita. Jätteenkuljetukset siirtyisivät koko maassa kuntien kilpailutettaviksi, kun tällä hetkellä vain noin puolet kunnista vastaa niistä. Lisäksi lakiesitys ehdottaa pakkausjätteisiin kuntien ja tuottajavastuuyhteisöjen yhteistoimintaa, mikä tarkoittaa kunnille lisätehtäviä ja merkittävää osuutta pakkausjätehuollon kustannuksista.

Kuntien tehtävien lisääminen on yllättävää, kun kuntien taloudelliset näkymät ovat epätavallisen synkät. Kunnilla on täysi työ selviytyä peruspalvelujen tuottamisesta, osa on jo joutunut turvautumaan henkilöstön lomautuksiin. Huomionarvoista on, että lausuntovaiheessa myös useat kunnat ilmoittivat vastustavansa jätelakiin kaavailtuja uusia tehtäviä.

Suomessa on kymmeniä kuntia, jotka eivät kuulu mihinkään ylikunnalliseen jäteyhtiöön. Pakottaako uudistus nämä kunnat liittymään tällaisiin yhtiöihin ja osallistumaan niiden taloudellisiin vastuisiin?

Vasta kuusi vuotta sitten tuli voimaan lakimuutos, jossa pakkausjätteissä siirryttiin täyteen tuottajavastuuseen ja luovuttiin jaetusta vastuusta kuntien kanssa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.