Mikko Ilmarin soo­lo­ura läh­tö­kuo­pis­sa

Mikko Lankinen, taiteilijanimeltään Mikko Ilmari, julkaisee tänään uutta musiikkia. Mies nähdään tänään myös toisen kokoonpanonsa Mr. Hyden kanssa Jumpru Pubissa.
Mikko Lankinen, taiteilijanimeltään Mikko Ilmari, julkaisee tänään uutta musiikkia. Mies nähdään tänään myös toisen kokoonpanonsa Mr. Hyden kanssa Jumpru Pubissa.
Kuva: Kimmo Virtanen

Särmikästä suomenkielistä poprockia folkvivahteella. Näin kuvailee musiikkiaan oululainen Mikko Lankinen, 37, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Mikko ­Ilmari.

– Tykkään tuottaa isoa saundia, mutta pyrin rakentamaan sovituksia ja tuotantoa niin, että biiseihin jää dynamiikkaa ja välillä tulee myös herkempää tulkintaa, hän kertoo.

Mikko Ilmari julkaisi ensimmäisen biisinsä Atlantti toukokuussa 2019. Sen jälkeen mieheltä on ilmestynyt kolme singleä: Tänään vieläkin, Green day ja Pahvikaupunki. Viides sinkku Jos oisit joku toinen näkee päivänvalon tänään perjantaina.

– Kyseessä on modernisti tuotettu popbiisi, johon on haettu isoa saundia. Biisissä käsitellään arkielämän haasteista ja hektisyydestä syntyvää riittämättömyyden tunnetta. Jokainen on varmaan joskus miettinyt miltä tuntuisi olla joku muu.

Bilebändinkin keulamies

Musiikki on ollut osa Mikko Lankisen elämää pikkupojasta lähtien.

– Ala-asteen vitosluokalla perustimme kavereiden kanssa ensimmäisen bändin nimeltä Cravitor. Oikeasti emme ikinä soittaneet yhdessä nuottiakaan, mutta meillä oli bändi ja se oli siistiä.

Varsinainen bändiharrastus jatkui myöhemmin Pohjankartanon yläasteen musiikkiluokilla ja Madetojan musiikkilukiossa.

Lukion jälkeen Lankinen alkoi tehdä opiskelujensa ohessa keikkoja freelancer-muusikkona erinäisten yhtyeiden laulajana ja basistina.

Viime vuosina Lankisen pääasiallinen työllistäjä on ollut aktiivisesti keikkaileva Mr. Hyde -coverbilebändi, joka nousee riisutumpana duoversiona lavalle tänä iltana Jumpru Pubissa.

Debyyyttialbumi tulollaan

Vuonna 2013 Lankinen ryhtyi itse säveltämään ja sanoittamaan sooloartistina suomenkielisiä biisejä.

– Samalla hommasin kaikenlaisia äänitysvehkeitä ja innostuin studiotuottamisesta.

Nyt valmiita biisejä on kymmenkunta ja debyttialbumikin on tulollaan.

– Levylle tulee monipuolinen kattaus suomenkielistä, bändivetoista poprock-musiikkia. Sanoitukset kumpuavat omista elämänkokemuksista ja aiheissa käsitellään perinteisemmän rakkausteeman lisäksi perusarkielämän haasteita, vanhemmuutta ja välillä yhteiskunnallisempiakin asioita.

Tarkkaa julkaisuajankohtaa hän ei vielä uskalla sanoa ääneen.

– Ensi vuoden aikana kuitenkin.

Lankinen haaveilee myös ison bändin kanssa keikkailusta.

– Pidemmällä tähtäimellä toivon, että Mikko Ilmari -keikkoja pääsisi tekemään säännöllisemmin ja voisin tehdä debyytin jälkeenkin vielä monta levyä.

Isä, suunnittelija ja tennismies

Musiikin ulkopuolella Lankinen elää lapsiperheen isän arkea ja käy päivätöissä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen projektitoimistossa projektisuunnittelijana.

– Pelaan myös intohimoisesti tennistä Hukka Players Clubin (HPC) riveissä, hän paljastaa.