Mika Sii­ri­lä, 47, perusti yri­tyk­sen vaikka ei osaa lukea

Lukutaidosta ei ole puhetta koskaan liikaa. Se on myös Perjantain teema tänään. Lukemisvaikeudet ovat yleistyneet sekä lapsilla että aikuisilla.

Mika Siirilä näkee sanat käsittämättöminä kirjainpötköinä. Tästä huolimatta hän valmistui maalariksi ja perusti oman romuliikkeen.
Mika Siirilä näkee sanat käsittämättöminä kirjainpötköinä. Tästä huolimatta hän valmistui maalariksi ja perusti oman romuliikkeen.

Lukutaidosta ei ole puhetta koskaan liikaa. Se on myös Perjantain teema tänään.

Lukemisvaikeudet ovat yleistyneet sekä lapsilla että aikuisilla. Onko kirjoilla enää arvoa digitalisaation aikana? Onko lukuinnon lasku uhka empatialle ja demokratialle?

Pekka Vahvasen kanssa kirjallisuuden ja lukemisen arvosta yhteiskunnalle puhuvat kirjailija Sofi Oksanen ja lukemisen tutkija Sari Sulkunen.

Tilanne on äärimmäinen 47-vuotiaan Mika Siirilän kohdalla. Kälviäläinen mies on ohjelman sisällä nähtävän Perjantai-dokkarin aihe.

Siirilä ei vaikean lukihäiriönsä vuoksi oppinut koskaan lukemaan. Kirjaimet hän tunnistaa, mutta sanat ovat hänelle vain pötkö kirjaimia.

Tästä huolimatta hän suoritti peruskoulun, valmistui maalariksi ja oli kunnanvaltuutettu..

"Romut ovat minulle henki ja elämä"

Arki on hankalaa, mutta onneksi vaimo auttaa maksamaan laskut ja lukee tekstit televisiosta. Lukutaidottomuus hankaloittaa myös kaupassakäyntiä ja autoilua, kun ei nimikylteistä saa selviää.

Yritteliäisyyttä ja sinnikkyyttä miehellä riittää. Hän on pitkään kerännyt romua.

– Romut ovat minulle henki ja elämä. Tämä romuliike on lukutaidottoman miehen pakopaikka. Täällä ei tarvitse tietää kuin metallit, ei siinä mitään lukutaitoa tarvita, Siirilä sanoo.

– Meillä kaikilla on joku vika. Ei meistä kukaan ole täydellinen. Minä en osaa lukea ja sen kanssa vain on elettävä.

Perjantai, TV1 klo 21.05