Mikä ihmeen UHF?

Uutta antennia ei kuulemma tarvita, jos antenni kattaa UHF-alueen eli kanavat 21-69. Mikä tämä UHF-alue on ja miten se tarkistetaan?

Uutta antennia ei kuulemma tarvita, jos antenni kattaa UHF-alueen eli kanavat 21-69. Mikä tämä UHF-alue on ja miten se tarkistetaan?
UHF-alue on radioaaltojen taajuusalue, jolla televisiolähetyksiä välitetään. Toinen taajuusalue on VHF-alue, joka otettiin käyttöön silloin kun televisiolähetykset alkoivat. UHF-taajuudet ovat olleet käytössä jo pitkään. Analogiset kanavat MTV3, Nelonen ja useimmiten TV2 on lähetetty UHF-taajuuksilla, ja kaikki digitaaliset tv-kanavat lähetetään UHF-taajuuksilla.

Antenniin on yleensä merkitty antennin tyyppi, jonka perusteella voi selvittää esimerkiksi antennin taajuusalueen. Jos minkäänlaista merkintää tai vanhaa tuoteselostusta ei löydy, on ainoa keino kokeilla, onnistuuko lähetyksen vastaanotto.

Mikäli kuluttaja on katsonut analogisia MTV3:n ja Nelosen lähetyksiä, hänellä on jo käytössä UHF-antenni. Saattaa kuitenkin olla, että antennin kanava-alue ei ole riittävän kattava, jolloin tarvitaan uusi antenni. Lisätietoja pientalojen antennijärjestelmistä saa esimerkiksi Digitan Pientalon antennioppaasta, joka löytyy verkkopalvelusta www.digitv.fi.

Onko olemassa sellaisia digibokseja, jotka sopisivat sekä antenni- että kaapeliverkkoon? Ei ole tullut ainakaan vastaan. olisi nimittäin ihan kätevä homma kesämökkeilyä ajatellen.
Tällä hetkellä ainakaan Suomen markkinoilla ei ole tarjolla digibokseja, jotka kävisivät sekä antenni- että kaapeliverkkoon. Sen sijaan markkinoilla on useita digitekniikalla varustettuja televisiomalleja, jotka toimivat kummassakin verkossa.

Digiklinikan tohtoreina toimivat Riitta Kontula Digitasta, Hannu Riikonen Dna Pohjois-Suomesta ja Jari Ollikkala Veikon Koneesta.