Mainos

Miia ja Valt­te­ri löy­si­vät ammatit met­säs­tä ja maalta: ”Isot koneet kiin­nos­ta­vat.”

Koulutuskuntayhtymä OSAOssa voit opiskella maatalousalaa Muhoksella ja metsäkoneenkuljettajaksi Taivalkoskella ja Muhoksella. Metsä, moottorit, ajaminen ja isot koneet houkuttelivat taivalkoskelaisen Miia Latvalehdon metsäalalle. Samaa sanoo Valtteri Ihme Muhokselta: kiinnostus koneisiin ja kesätyöt lypsykarjatilalla toivat maatalousalalle.

Miia Latvalehto on ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelija Taivalkoskelta, joka sanoo saaneensa kipinän metsäammattilaiseksi jo pikkutyttönä: isän kyydissä harvesterissa Miia päätti, että hänestä tulee metsäkoneenkuljettaja.

Heti alussa metsäkoneenkuljettajan opinnoissa OSAO Taivalkoskella harjoiteltiin koneiden hallintaa simulaattoreilla. Ohjelmassa oli myös ajoviikkoja oikealla metsäkoneella, PONSSE Wisent -kuormatraktorilla.

”Ajamisesta tuli hyvä fiilis ja varma olo siitä, että tätä minä haluan tehdä työkseni”, Miia kertoo.

Samaa sanoo Valtteri Ihme Muhokselta. Hän on tehnyt viimeiset näyttönsä ja on valmistumassa 2,5 vuoden jälkeen maaseutuyrittäjäksi maatalousalan perustutkinnosta maatalousteknologian osaamisalalta.

Heti opintojen alussa Miia harjoitteli koneiden hallintaa simulaattoreilla ja ohjelmassa oli myös ajoviikkoja oikealla metsäkoneella. (Kuva: Jouni Ylisuutari)
Heti opintojen alussa Miia harjoitteli koneiden hallintaa simulaattoreilla ja ohjelmassa oli myös ajoviikkoja oikealla metsäkoneella. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Koneet kiinnostavat

”Kiinnostus koneisiin ja kesätyöt sedän lypsykarjatilalla toivat maatalousalalle. Todella mukava opiskeluaika takana ja paljon uusia ystäviä”, Valtteri kertoo kokemuksistaan OSAO Muhokselta.

Sekä Miia että Valtteri kertovat opiskelukavereiden tulleen eri puolilta pohjoista Suomea – esimerkiksi Pudasjärveltä, Iistä, Muhokselta, Utajärveltä, Taivalkoskelta ja Vaalasta.

”Meitä on monenlaisia tyyppejä, mutta hyvin on sopeuduttu porukkaan. Nopeasti sain uusia kavereita. Taivalkoskella on luonto lähellä, käyn kesäisin patikoimassa ja talvisin moottorikelkkailen”, Miia sanoo.

”Ajanviettomahdollisuuksia löytyy Muhokselta monenlaista, esimerkiksi salilla käynti. Oulukin on vain puolen tunnin bussimatkan päässä”, kertoo puolestaan Valtteri.


Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä Valtteri osaa käyttää, huoltaa ja korjata maatilan koneita ja laitteita. (Kuva: Jouni Ylisuutari)
Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä Valtteri osaa käyttää, huoltaa ja korjata maatilan koneita ja laitteita. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Töitä ja jatko-opintoja

OSAOssa tutkinnon suorittaneen ammattilaisen näkymät ovat hyvät niin työelämässä kuin jatko-opinnoissa. Miia onkin jo ehtinyt miettiä elämää ammattiin valmistumisen jälkeen.

”Ensin haluan työskennellä metsäkoneenkuljettajana. Ehkä jatkan myöhemmin metsätalousinsinöörin opintoihin ammattikorkeakouluun.”

Työelämään karjatilalle siirtynyttä Valtteria odottaa vuoden työrupeaman jälkeen armeija. Agrologin tai vaikka koneinsinöörin koulutus siintää tulevaisuudessa.

”Vaikka ei olisi taustaa maataloudesta, OSAOssa pärjää kyllä, kun haluaa oppia. Työssä arvostan monipuolisuutta. Talvella on navettahommia, keväällä peltokoneiden kunnostusta, sesonkina peltotöitä. Ei pääse kyllästymään”, Valtteri kiittää.

Miian mielestä metsäala sopii omatoimiselle ja itsenäiseen työhön pystyvälle henkilölle, joka tykkää työskennellä metsässä.

”Hieman itsevarmuuttakin tarvitaan. Vaikka joskus menee huonosti, niin pitää luottaa, että kyllä tämä tästä. Opettajat ovat mukavia ja osaavia, heiltä voi helposti mennä kysymään apua, niin ei jää yksin.”

Maatalousalalla teet osana ruokaketjua merkityksellistä työtä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyväksi. (Kuva: Jouni Ylisuutari)
Maatalousalalla teet osana ruokaketjua merkityksellistä työtä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyväksi. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Valitse omasi OSAOssa

Metsäalan ammattilaisena huolehdit metsästä ja hyödynnät nykyaikaisia koneita työssäsi. Metsäkoneenkuljettajana saat vastuuta, ja alan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä metsäkoneenkuljettajille on kysyntää.

 Maatalousalalla työskentelet monipuolisissa tehtävissä lähellä luontoa tekniikkaa hyödyntäen – pelloilla, eläinsuojissa, konehalleissa ja metsissä. Osana ruokaketjua teet merkityksellistä työtä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyväksi.

Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä osaat käyttää, huoltaa ja korjata maatilan koneita ja laitteita. Opit suunnittelemaan ja seuraamaan maatilan tai muun maaseutuyrityksen taloutta.

Maatilatalouden maaseutuyrittäjänä osaat huolehtia maatilan rakennuksista ja metsistä. Opit viljelmään peltoja sekä käyttämään ja huoltamaan maatilan koneita. Valinnoistasi riippuen opit myös huolehtimaan tuotantoeläimistä.

Eläintenhoitajana huolehdit eläinten hyvinvoinnista maatiloilla, eläinhoitoloissa, kotieläinpuistoissa ja eläinkaupoissa. Voit painottua joko tuotanto- tai pieneläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin.

Eläintenhoidon ammattitutkinto: Jos sinulla on jo kokemusta eläinten parissa työskentelystä, voi eläintenhoitajan ammattitutkinto olla sinulle hyvä valinta.  Valittavanasi on joko eläinhoitolan tai koirahieronnan osaamisala.

Eläinhoitolassa vastaat eläinten hoitotöiden lisäksi yrityksen toimitilojen puhtaana- ja kunnossapitotehtävistä, tarvikkeiden hankinnasta, varastojen ylläpidosta ja täydentämisestä sekä erilaisista asiakaspalvelutehtävistä.

Koirahieronnan osaamisalan suorittaneena osaat toteuttaa koirien hieronnan laatimiesi hierontasuunnitelmien mukaisesti ja antaa tarvittavat jatko-ohjeet koirien omistajille tai ohjaajille.

OSAO Taivalkoskella opiskelijoiden käytössä ovat laadukkaat ympäristöt ja koneet. (Kuva: Jouni Ylisuutari)
OSAO Taivalkoskella opiskelijoiden käytössä ovat laadukkaat ympäristöt ja koneet. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Kiinnostuitko? Yhteishaku 23.2.-23.3.2021 on ensisijainen hakuväylä perusopetuksen päättäville nuorille. Valitsemme yli 1800 opiskelijaa ensi elokuussa alkaviin opintoihin.

OSAO

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen.

Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden.

OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,33/5.

Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.